avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Obligatia politistului de a se legitima
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Obligatia politistului de a se legitima



Cum trebuie inteleasa obligatia de a-si face cunoscuta identitatea ?! Este obligat sa prezinte legitimatia sau un act care sa-i ateste calitatea de politist ?!
Sau merge pe vorbe, gen : ,,masina si uniforma fac dovada'' !
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
ContSters207277, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters207277 , utilizator 07:11, 17 Iunie 2011
trebuie sa arate legitimatia emisa de politie.
@sd....
Trebuie nu-i articol de lege !
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
ContSters207277, utilizator
Un singur politist am reusit sa-l fac sa se legitimeze...si era de la ordine publica cerand actele autoturismelor,in special ASIGURAREA.Toti arata spre masina,uniforma sau insigna.
Nimeni nu te ajuta mai bine decat tine ! Asa ca am ,,sapat'' si am gasit urmatoarele :
-Legea 218/2002, completata si modificata prin Legea 60/2009, spune la art 41 :
(1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată.
(2) Înainte de intrarea în acţiune sau efectuarea intervenţiei ce nu suferă amânare poliţistul este obligat să se prezinte verbal, iar după încheierea oricărei acţiuni sau intervenţii, să se legitimeze şi să îşi declare funcţia şi unitatea de poliţie din care face parte.

Mai este apoi Codul de etica si deontologie (!!!) al politistului, care la art 14(3) spune :
,,Poliţistul are obligaţia de a-şi face cunoscută identitatea în legătură cu îndatoririle profesionale ce-i revin, contribuind astfel la realizarea interesului public, asigurarea protecţiei proprii şi crearea premiselor necesare angajării răspunderii personale pentru acţiunile sau inacţiunile sale.''

Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
ContSters207277, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile politistului!!! paunionutz paunionutz Buna ziua, Am avut o mica disputa cu un echipaj de politie (sectoristi sau de proximitate, cum se mai numesc), care si-au lasat masina in mijlocul drumului ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru refuzul legitimarii mihaita91 mihaita91 Intr-o seara cand am intorceam cu prietena din club, un politai de la politia rutiera, ne-a tras pe dreapta(sofer era prietena mea). A legitimat soferul iar ... (vezi toată discuția)
Minciuni si politia sta drennn1 drennn1 Buna ziua . Pe la sfarsitul lunii Iunie , a fost o furtuna afara .Mama se afla pe balcon , si la parter , stateau niste baieti , care vin in permanenta la noi ... (vezi toată discuția)