avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda pentru refuzul legitimarii
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda pentru refuzul legitimarii

Intr-o seara cand am intorceam cu prietena din club, un politai de la politia rutiera, ne-a tras pe dreapta(sofer era prietena mea). A legitimat soferul iar dupa aceea mi-a cerut si mei actele la control fara sa se prezinte. In acel moment am refuzat sa ii dau actele la control pentru faptul ca el a refuzat sa se prezinte. In cele din urma i-am dat actele si mi-a trecut pe procesul verbal ca am refuzat sa ii prezint actele si ca i-am adus injurii. Am refuzat sa semnez. Intre timp la mine la usa a venit cineva de la politie si mi-a lipit procesul verbal pe usa. Intrebarea mea este urmatoarea: Cum pot contesta aceasta amenda? Tinand cont ca nu am semnat nimic, nici macar la primire in 6 luni de zile nu ar trebui sa se prescrie?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 19:24, 1 August 2012
In conformitate cu art. 41 din legea nr. 218 / 2002, in exercitarea atributiilor sale de serviciu politistul este obligat sa prezinte insigna sau legitimatia de serviciu pentru a-si face cunoscuta calitatea.
De asemenea, conform art. 14 alin. 2 din Codul de etica al politistului, acesta are obligatia de a-si face cunoscuta identitatea in legatura cu indatoririle profesionale ce ii revin.
Cu privire la procesul verbal de sanctiune contraventionala puteti formula plangere daca mai sunteti in termenul de contestatie, respectiv 15 zile de la comunicare.
Verificati daca au fost indeplinite conditiile prevazute de art. 13 din OG 2/2001, respectiv, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei si art. 25 alin. 2 din acelasi act normativ comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia politistului de a se legitima ContSters207277 ContSters207277 Cum trebuie inteleasa [b]obligatia de a-si face cunoscuta identitatea[/b] ?! Este obligat sa prezinte legitimatia sau un act care sa-i ateste calitatea de ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera - camera fixa betmeniul betmeniul Printr-o recomandata de la posta am fost instiintat ca am depasit viteza legala in localitatea Puchenii Mari si ca trebuie sa spun cine a fost soferul. ... (vezi toată discuția)
Primire proces verbal aurelian12 aurelian12 in cat timp imi vine acasa un proces verbal nesemnat de la data in care a fost scris ? Procesul a fost intocmit in cluj si trebuie sa vina in satu mare. (vezi toată discuția)