avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Obligatiile politistului!!!
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Obligatiile politistului!!!

Buna ziua,

Am avut o mica disputa cu un echipaj de politie (sectoristi sau de proximitate, cum se mai numesc), care si-au lasat masina in mijlocul drumului (la propriu), fiind nevoit sa ma urc pe trotuar, sa pot trece si lovind masina mea pe dedesupt. Cand le-am atras atentia, in mod civilizat, mi s-a raspuns ironic : "daca erai sofer bun, treceai pe acolo, dar vad ca ai avut loc, ce mai vrei" #-o. Atunci mi-au venit si mie spumele si am zis ca fac poze masinii parcate pe mijlocul strazii, sa vada toata tara, cum parcheaza politia. Dupa ce am facut poze masinii, mi-a cerut buletinul. l-am intrebat in ce calitate, imi cere buletinul si pentru ce! Nu mi-a putut raspunde si doar insista sa-i dau buletinul. Intr-un final mi-a spus cum il cheama (oricum nu am retinut) si i-am cerut sa-mi arate legitimatia. Raspunsul lui a fost :"nu sunt obligat sa-ti arat nimic, uniforma si masina sunt suficiente". Eu i-am spus ca nu cred ca e politist, dupa felul in care vorbeste si modul in care se comporta si ca nu ii dau buletinul decat dupa ce imi arata legitimatia. Nu a vrut, spunand ca are .acel cod in piept, dupa care il pot identifica. Dupa cum el mi-a spus numele, i-am spus si eu numele meu si ca ma poate identifica dupa numarul de la masina si nu vreau sa-i dau buletinul, pana nu vad o legitimatie, ca uniforma si masina de politie are si Gabi Jugaru si nu e politist. A refuzat sa-mi arate legitimatia si m-am urcat in masina, si am plecat, primind amenintari ca imi da amenda "douaj da milioane", pentru neprezentarea actelor. Ulterior am fost la politie, sa depun reclamatie, dar si-au cerut scuze colegii lui asigurandu-ma ca nu-mi va da amenda si sa nu mai depun reclamatie. Dar si acolo mi-au spus ca nu e obligat sa-mi arate legitimatia. Totusi o uniforma pot lua si eu de la un prieten si sa ies pe strada la dat amenzi. Am un numar in piept, daca ma verifica careva, apare numele lui, dar cum poate demonstra, ca eu nu sunt el? Eu ma prezint ca si Gheorghe, verifica cineva numarul apare tot Gheorghe, dar cum poate afla cineva ca eu sunt Ion? Ca sunt in uniforma si nu trebuie sa prezint nici un act, ca am un cod in piept!!!`
Intrebarea mea este: Daca eu ii cer sa-mi arate legitimatia, este obligat sa mi-o prezinte? Nu exista nici o lege in acest sens? Ca daca nu este, tare ma bate gandu' sa ies pe strada in uniforma de politist si sa va feriti de mine ca impart amenzi mai multe decat , flay-ere la alegeri :))
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
paunionutz, utilizator
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 21:42, 15 Iulie 2009
Din Codul de etica si deontologie a politistului
Art.14 Declinarea calitatii
Politistul are obligatia de a-si face cunoscuta identitatea in indatoririle profesionale ce ii revin,contribuind astfel la realizarea interesului public,asigurarea protectiei proprii si crearea premiselor necesare angajarii raspunderii personale pentru actiunile sau inactiunile sale.
Tot in acest cod se regaseste obligatia de a respecta persoanele,colegii ,superiorii,legile,institutiile...
de a avea o conduita profesionala si civica.
Exista si regulamente interne,cineva imi spunea ca acolo este expres stipulata obligatia acestora de a se legitima..nu stiu,n-am vazut.
Ce stiu este ca noi trebuie sa-i respectam.
Politistul este obligat sa isi decline calitatea si sa se legitimeze....Insa partea cu "fac rost de o uniforma si ies pe strada sa impart amenzi" nu v-o recomand deoarece pasiti cu repeziciune pe teren penal!#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia politistului de a se legitima ContSters207277 ContSters207277 Cum trebuie inteleasa [b]obligatia de a-si face cunoscuta identitatea[/b] ?! Este obligat sa prezinte legitimatia sau un act care sa-i ateste calitatea de ... (vezi toată discuția)
Minor care refuza sa se legitimeze in prealabil ionutd77 ionutd77 Bună seara, sunt minor, am 15 ani, astazi am iesit din scoala in timpul orei, iar politistul care statea la poarta m-a intrebat unde merg, doream sa merg la ... (vezi toată discuția)
E legal sa legitimezi agentul de circulatie? hd76avr hd76avr De regula, agentul se prezinta dar nu se legitimeaza.Actul de identitate se arata doar organelor de politie.Eu de ce l-as crede pe cuvant ca este agent?Prin ... (vezi toată discuția)