avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si donatie, va rog un pic de ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si donatie, va rog un pic de ajutor

Suntem 3 frati (2 surori si un frate) si ne-au murit ambii parinti. Tata in 2003 si mama anul acesta in luna martie. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiune.
Dupa decesul mamei, inca nu.
Am aflat ca partea mamei a fost donata de catre aceasta in 2010 surorii noastre, donatie facuta:
"cu scutire de raport in cunostinta prevederilor art.841 Cod Civil cu privire la rezerva si cotitatea disponibila, declar ca mai am ca succesibili rezervatari un fiu, pe.... si o fica, pe... pe care i-am dotat corespunzator".

Va rog sa-mi spuneti mai exact ce inseamna cele mentionate, mai ales ca eu si fratele nu am primit inca absolut nimic.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 17:26, 14 Iunie 2011
Regula este ca toate donatiile facute descendentilor se raporteaza la decesul celui ce gratifica, adica se readuc la masa succesorala pentru a fi impartite "frateste" intre toti. Atunci cand autorul face donatie cu scutire de raport inseamna ca nu doreste sa se mai imparta bunul respectiv cu ceilalti frati.

Dumneavoastra si fratele insa aveti o rezerva succesorala prevazuta expres de lege, care nu poate fi incalcata nici chiar de mama prin liberalitatile facute (donatii, testament). Astfel ca din toate bunurile mamei, dumneavoastra aveti o rezerva de 1/4 din bunuri (sau valoarea lor), iar fratele 1/4.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Va multumesc.
Cu placere.
Vorbiti cu sora ce a fost gratificata sa faceti "reductiunea liberalitatilor excesive" prin buna invoiala la notariat, deschizand succesiunea. Daca nu doreste, singura cale este instanta de judecata....atentie ! aveti termen 3 ani de la data decesului mamei sa solicitati in instanta reductiunea. Apoi, se prescrie dreptul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Testament daniela2274 daniela2274 buna seara am o intrebare la care nu inteleg termenii, de fapt ce vrea sa spuna \\"mi s-au pus in vedere dispozitiile art 841 cod civil, cu privire la ... (vezi toată discuția)