Am intrat in somaj dupa 25 de ani de munca neintrerupta. Decizia de incetare a contractului de munca este datata 30 aprilie, cu aplicare de la 1 mai 2011. Actele pentru somaj le-am depus in cursul lunii mai, iar pe data 28 am primit carnetul pentru vizare pe perioada somajului. Astazi, 15 iunie 2011, cu ocazia vizarii pentru luna iunie 2011, am aflat de la functionar ca perioada de acordare a ajutorului de somaj, pentru 12 luni, este de la 11 mai 2011 la 11 iunie 2012, desi eu am intrat in somaj, conform tuturor documentelor solicitate si depuse, cu data de 01 mai a.c. ! De ce s-a calculat cu o decalare de 10 zile dreptul de somaj?
Nu am fost nici angajat, nici somer in aceste 10 zile lipsa. Este doar o eroare umana, care poate fi remediata? Este o practica?
1. Legea 76/2002 spune ca indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii raporturilor de munca daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
2. Daca ati depus cererea la Agentia de Somaj pana in 10 mai zile trebuia sa primiti indemnizatie de somaj de la 1 mai.
3. Daca ati depus cererea mai tarziu de 10 mai trebuia sa primiti indemnizatia cu data depunerii cererii.
4. Daca a fost altfel mergeti la Agentia de Somaj si cereti explicatii
nenea boc(cu litere mici) a hotarat ,intr-o noapte cu eclipsa de luna, ca ar fi mai interesant ca termenul de depunere a dosarului de somaj sa scada la 10 zile de la 30 zile cat era inainte,problema este ca angajatorul plateste darile pe 25 ale lunii urmatoare pentru ultima luna remunerata si nu va poate da anexa 14 pentru somaj
completata cu ultimele 12 luni. Dvs. puteati doar sa-i cereti o favoare angajatorului sa-si plateasca pana pe 9 mai darile,dar asta ar fi insemnat sa stiti toata aceasta marsavie cu termenul redus la 10 zile! Ghiciti ce se intampla! Dvs aveti o pauza de 10 zile nici salariat,nici somer,deci nici bani de supravietuit(asta-i pentru toata lumea,ca asa am ajuns,doar sa supravietuim!),iar nenea boc a facut si o economie la buget pentru cele 10 zile neplatite!#-o
deab:
1. Nu s-a facut nici o economie la buget pentru ca perioada de somaj este tot de 12 luni deci statul nu a castigat nimic ci a pierdut omul 10 zile de cotizare.
2. In anexa 14(26) se pot trece 12 luni in afara de luna curenta pentru care nu s-a intocmit inca declaratia lunara.
Aveti dreptate domnule Valeriu,dar eu nu ma refeream neaparat la cazul in speta,ganditi-va ca sunt persoane care au lucrat doar 12 luni,asa ca ele chiar au nevoie si de ultima luna,mai sunt persoane care din somaj trec direct in concediu crestere copil,astfel ca pot intampina probleme pentru faptul ca au 10 zile lipsa(desi legea spune ca poate fi si fractiune de luna),dar cel mai important este ca persoanele in cauza nu au niciun venit.Cat priveste economia la buget,eu ma refeream doar la cea de pe luna mai 2011,probabil sunt mii de oameni care si-au depus dosarul in mai!
Ajutor de somaj
pvs
Am un prieten care a fost viceprimar pana in august 2010. In 2011 a lucrat 9 luni la o societate angajat cu contract pe perioada determinat. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)