avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Cuvinte si expresii
Discuție deschisă în Cultură generală

Cuvinte si expresii

M-am intrebat adesea ce anume ne determina sa folosim cuvintele pe care le folosim si expresiile pe care le folosim ( si care uneori ne definesc).Fara a lua in calcul ideea ca fiecare individ foloseste cuvinte mai simple sau mai pretentioase( pretioase, cum se mai spune) , in functie de gradul sau de cultura, de lecturi, de mediile pe care le frecventeaza si care poate fi o sursa de imbogatit vocabularul.
Statistic vorbind, nu imi e clar daca limba noastra draga numara 120.000 de cuvinte, 180.000 sau o alta cifra, tinand cont si de faptul ca unele cuvinte dispar, in timp ce altele le iau locul ( cuvinte imprumutate de pilda din alte limbi).
Tot statistic , ar exista cam in jur de 50 de cuvinte porcoase sau obscene ( si aici e o chestie , folosim cuvinte care sunt sinonime, le folosim pe rand sau in functie de context, de partenerii de dicutie?) , si, fara a cunoaste vreo statistica, am constatat faptul ca aproximativ 80% dintre romani folosesc aceste cuvinte sau expresii, iar asta indiferent de gradul de educatie sau de cultura ( as spune ca nici de varsta B-) ) aici nu prea ne diferentiem.Aceste cuvinte/expresii sunt insusite si rostite cu acelasi ,,entuziasm" aproape de oricine din orice categorie sociala.Desi poate din motivatii diverse: unii din furie, altii din teribilism , altii fiindca nu cunosc un alt tip de limbaj ( de ex. sinonimele B-) )
Sunt si cuvinte sau expresii pe care , sa spunem, nu le agreem sau ne enerveaza .Probabil ca nu sunt singura persoana care simte astfel ( as vrea eu sa fiu unicat , dar nu il lucruri atat de comune) .Si fiindca exista o anume simpatie sau antipatie pana si fata de niste biete expresii sau cuvinte, care considerati ca ar fi sursa? ceva personal? De pilda, eu antipatizez o anumita persoana si, intrucat acea persoana foloseste niste expresii in mod uzual, ma ,,zgarie pe creier " expresia cu pricina? Credeti ca depinde ( dincolo de semnificatia cuvantului/expresiei) si de sursa de unde o putem auzi, insusi , reproduce? credeti ca , asa cum avem preferinte in materie vestimentara, fie pentru ca admiram pe cineva care se imbraca intr-un stil anume , fie pentru ca ne dorim sa fim mereu la moda, tot asa ne insusim un anume tip de cuvinte si expresii pe care le folosim , cel putin o buna perioada de timp?
Si ca sa nu ma lungesc prea mult , de exemplu pe mine ma enerveaza expresia,, a da cu subsemnatul" .Nu o spune cineva anume , o spun multi si nu e nimic personal...pur si simplu imi displace.Poate si din cauza ca e o constructie cam nefericita? La fel de mult ma enerveaza si , sa se spuna in loc de ,,dati o semnatura" , ,,dati aici un autograf" ( aici recunosc, e ceva personal- omul cu apometrele, care vine o data pe luna si a carui politete exagerata, de asemenea , ma enerveaza ) .
Nu am acum timp sa insir toate expresiile care ma enerveaza si pe care nu le inteleg, dar ..de pilda, si unele nume ma enerveaza.Cand eram mica ma enerva numele unui coleg.Insa si el imi era antipac.Oare sa fie vreo legatura? cert e ca nici in ziua de azi nu agreez acest nume.
In speranta ca subiectul la care m-am gandit poate fi cat de cat interesant, poate reusesc sa mai flu si de la dvs...cam cum va alegeti ...vocabularul, pe ce crieterii ( constientizati ca va definesc anumite expresii?).

:innocent:
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
ContSters181996, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters184021 , utilizator 00:11, 1 Iulie 2011
Frumos subiect...
Ar fi multe de zis,chiar si eu am o prietena care mereu foloseste expresia"ideea este ca..."la inceput ma enerva,dar acum m-am obisnuit,cred ca unele persone folosesc aceste expresii sa poata purta o discutie ,sau sa lase loc de "pauza"..:D
Unele persoane folosesc mereu cuvinte ca "da,corect"fac ce fac si zic aceasta expresie.. sau "apoi"..aceste chiar ma enerveza..prefer sa scurtez discutiile cu ele.
Multumesc :)
Da, se poate vorbi si despre ticuri verbale.Si o parte dintre cunoscutii mei au diverse ticuri verbale.Unora le mai spun, pe altii imi vine sa-i ironizez putin.La modul prietenesc, evident :)
Ma intreb printre altele daca insusirea unor expresii se face in mod voit, constient, sau. ..pur si simplu se intampla? Ne dorim sa ni le insusim, de pilda, pentru a face impresie , asa cum ne innoim cu o rochie noua , uneori , din acelasi motiv- sa facem impresie. ..undeva?
Nu ma refer, desigur, la expresii sau termeni pur tehnici sau de specialitate, desi si pe acet ,,teren" se imprumuta expresii sau simple cuvinte pentru a fi lositi/folosite in situatii fara conexiune cu vreun domeniu. de exemplu,, in ultima instanta" ,, fara drept de apel" , si altele, care sunt chestiuni juridice, sunt folositi si in alte imprejurari.
Spuneam mai inainte ca ar putea fi o moda si in materie de expresii sau cuvinte folosite.Am observat ca din ce in ce mai des , la tv, se admite folosirea unor expresii mai. ..populare.Iar asta fara a fi atentionati de moderatori .E drept ca sunt persoane mai. ..importante, de ex. un anume poet mi se pare ca a lansat asta.Iar altii nu fac decat sa-l imite, poate in ideea ca da mai bine.Iar oamenii vor spune poate ca. ..uite , pe cat de cult e individul, pe atat de. ..popular.Uneori a fi popular s-ar putea sa fie si un avantaj, dupa cum am constatat.
Anumite expresii, insusirea lor, depinde de ..,,gura" care le rosteste, pentru ca noi sa ni le insusim...constient sau nu?
Si cam atat.Desigur ca am si eu unele raspunsuri, dar poate ca teoriile difera .Daca nu aveti explicatii si luati acest fapt ca pe ceva care nu merita bataie de cap, poate e mai bine :D
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
ContSters181996, utilizator
Eu cred ca depinde intotdeauna de cercul persoanelor care ne inconjoara. De multe ori copiem expresii pe care le-am auzit de mai multe ori in jurul nostru si de cele mai multe ori o facem inconstient.
Eu nu folosesc expresii vulgare in lb. romana dar am imprumutat cateva de la vecinii nostri europeni.:">
Folosesc ''fata'' si ''dragutule'' uneori excesiv insa sunt personale. De exemplu ma adresez cu ''fata'' si baietilor - zambesc si ei si continua discutia pe acelasi ton :giggle:. Iar dragutule pt. bunicii mei.
Alteori imprumut expresii juridice celor din familie.
Sotul meu imi spunea ca i s-au ''pronuntat'' venele. Iar fiica mea ca ''decide in camera de consiliu''(daca ma mai iubeste sau nu).
Sunt ticuri verbale pe care le creem sau pe care le culegem, insa fiecare cred ca are o expresie care il caracterizeaza, insa nu cred ca ne dam seama de faptul ca le folosim repetat.
Expresii sau cuvinte pe care le detest:
''acolo'' cu accetul foarte pronuntat pe ''o'', ''după'', ''dadada'' o afirmatie repetata care ma exaspereaza,''desigur'', ''deci''.... si Doamne cate ar mai fi de spus...!
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Ma enerveaza cuvantul "sincer ", urmat de parerea vis a vis de o idee, o tema etc .
De fapt , nu ma enerveaza , ma pune in stare de alerta pentru ca am observat ca dupa "sincer", urmeaza o mare gogoritza ...
In special femeile care utilizeaza cuvantul , invariabil il asociaza in timp ce vorbesc cu un gest de aranjare a unei suvite rebele , a unei cute la bluza sau culegerea unei scame imaginare de pe bluza interlocutoarei ...

Detesc cuvantul "trebuie ". E ca si cum , dintr-o data , cel care il utilizeaza detine adevarul , adica e "stiutor " , de la el incolo pleaca regula care e mai debraba axioma . Adica nu mai e nevoie de alt argument , daca trebuie - trebuie , si cu asta basta !

Cel putin , expresia " trebuie sa nu-ti fie frica " e o mare prostie dupa parerea mea . Garantez ca daca e spusa unui copil inaintea unei injectii , deja urla ca din gura de sarpe , fara ca sa fi facut injectia .

Ma feresc de expresii de genul : " ce bine iti vine rochia , dar .... " acel dar anuleaza in tot ceea ce e inaintea lui , dar intr-un fel asa persuasiv ...

Ar mai fi si expresia "de regula "- frecvent utilizata in legislatia cu care lucrez , si care arunca in afara regulii ceea ce este descris ca fiind de fapt , regula .
As anula acest cuvant .

Un cuvant drag mie este " cumsecade " . Este mai rar utilizat in vremurile noastre, dar il ador pentru ca in spatele lui inteleg si intelepciune, si smerenie , si bunatate ...

Ma mai gandesc , si revin :)
Sincer , imi place tema , dar trebuie sa ma mai gandesc ....ca sa pot scrie ceva cumsecade :D

@m13d, @magda, intuiam ca e. ..omenesc sa ne placa/displaca anumite expresii , cuvinte, acum cel putin stiu ca nu sunt singura care iau in seama...problema.
m13d, chestia cu ,,fata" adresata si baietilor se pare ca este preluata din ,,mondenii" . Fiindca in opinia mea este ( sau inca mai este) unul dintre show-urile in care mai putem regasi ceva umor de calitate , mi se par chiar amuzant sa ii spui unui baiat,,fata" .:)
Si constat ca intr-adevar, pe unii ne enerveaza o serie de expresii, pe altii altele...cert e ca nu ne-ar putea enerva pe toti aceleasi ...altfel am face cumva sa le eliminam din limba romana :D

Magda, cuvantul,,sincer" este si ticul verbal al secretarei mele de la firma.Si e un tic foarte....durabil, deja il detine de vreo 2 ani cel putin.Insa am observat ca il foloseste cand are ceva de reprosat .Se stie deja ca dupa,,sincer" va urma o ,,mustruluiala".
Cat priveste,,trebuie" , nu stiu ce sa spun...uneori , mai ales cu un copil ai multa munca de lamurire....si poate daca ar sti sensul cuvantului ,,trebuie" ar intelege ca nu are alternativa :)
Cumsecade...uite, chiar e un cuvant ,,simpatic" , asa cum ar fi si persoana careia il atribuim.
Asa...un cuvand oarecum asemanator, in sensul ca parca e venit asa, din ,,sufletul acestui popor" , ar fi si ,,dumneata". Un cuvant simplut, dar care exprima un mare respect pentru cineva....poate in special pentru o persoana mai varstnica.Nu obisnuiam sa-l folosesc , insa i-am desoperit farmecul si sensul cam de vreo doua saptamani.Mi-am internat mama , iar acolo la ea in salon, am gasit mai multe femei in varsta, majoritatea de la tara.Persoane atat de ...bune, credincioase( aveau fiecare carti de rugaciuni pe noptiera). Si gata sa te sfatuiasca, sa te ajute, astfel incat am folosit ( probabil pentru prima data in serios) , cuvantul ,,dumneata". Mi s-a parut ca suna putin nefiresc spus de mine...dar iata cum mi l-am insusit, iar astazi, mergand in piata...l-am folosit din nou., adresandu-ma unei tanti.
Gandeste linistita, eu am o lista impresionanta...dar sa nu va influentez :)

Alte discuții în legătură

Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi elga50 elga50 Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la ... (vezi toată discuția)
Reporterii la moda= graseierii!! nucu$ nucu$ Nu stiu daca sunt eu prea \\"carcotas\\" sau chiar este o adevarata moda(?) Observ ca mai toate televiziunile par sa se intreaca a promova reporterii care au ... (vezi toată discuția)
Subtrece ContSters227075 ContSters227075 Va rog daca poate sa spuna cineva ce inseamna,ce semnifica ,(nustiu cum sa spun)defapt cuvintul SUBTRECE am cautat prin dictionare dar inzadar.este dela o ... (vezi toată discuția)