avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune, fals, uz de fals?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune, fals, uz de fals?

Buna ziua,
va supun atentiei urmatoarea speta:
Un mandatar cumpara pentru mandantul sau niste imobile si ii spune acestuia ca taxele aferente vanzarii sunt mai mari decat in realitate. Pentru a se deconta de sumele platite, modifica pe copiile actelor sumele platite pentru autentificare. Mandantul afla si vrea sa faca plangere penala. La ce infractiuni poate fi incadrat si care ar fi pedepsele?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: anana , utilizator 08:53, 1 August 2008
Art. 215 Cod penal (inselaciune) Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Art. 290 Cod penal ( Falsul in inscrisuri sub semnatura privata)- Falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288, daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Tentativa se pedepseste.

Art. 291Cod penal (uzul de fals) - Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la3 luni la 3 ani cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda cand inscrisul este sub semnatura privata.

Deci toate 3 infractiunile in concurs real.
Multumesc pentru textele de lege dar eu altceva vreau sa stiu. Avand in vedere ca s-au alterat doar pe niste copii taxele notariale, ca mandatarul a restituit sumele mandantului iar inscrisurile autentice sunt fara nici o modificare, care sunt sansele sa se inceapa urmarirea penala impotriva mandatarului. Cred ca aceasta modificare de taxe pe o copie nu produce consecinte juridice iar fapta comisa nu prezinta un pericol social. Mai mult, suma este mai mica de 10.000 lei.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Inselaciunea nu e chiar o fapta lipsita de pericol social fiindca ati prezentat ca fiind adevarate taxele mai mari, care erau mincinoase, acestea nefiind reale. Si folosul material injust exista intrucat doreati sa va insusiti diferenta.
Dar fapta este apreciata si in ceea ce priveste modul de savarsire care in speta de fata este total defectuos, as spune chiar infantil. Atunci se poate discuta de o anumita lipsa a pericolului social al unei infractiunit si de o exonerare a raspunderii penale.
Bine, dar in ceea ce priveste modificarea taxelor pe copie? Este fals si uz de fals?
Alterarea unei copii de pe actul oficial ar fi putut avea o conotatie penala daca ar fi avut in vedere alte elemente (adica vanzatori sau cumparatori, etc.) si nu taxele, ar fi fost certificata cu originalul si alte acte materiale de acest gen.
Si sa incerci totodata producerea unor efecte juridice, de genul copii alterate, apoi certificate cu originalul, de pe o diploma de studii (acesta e falsul) si apoi sa mergi sa dai un examen folosind acele copii certificate (uzul de fals).
Deci nu e fals si nici uz de fals (pt aceleasi motive, copia alterata nu e un inscris falsificat in sensul legii penale si nu a fost folosit in vederea producerii unor consecinte juridice).
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru fals ganj ganj buna,as avea si eu o intrebare... imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa???? in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)
Care este pedeapsa ce poate fi aplicata pentru un dosar de urmarire penala pentru inselaciune? gogu88 gogu88 o persoana a inheiat un contract de prestari servicii cu un individ acesta a complectat cu date fictive de teama unui control de la garda financiara si a ... (vezi toată discuția)
Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)