avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul neintrerupt conform noului Cod
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul neintrerupt conform noului Cod

Exista obligatia angajatului de a-si lua concediu fara intrerupere cel putin 10 zile lucratoare consecutive?Poate fi sanctionat daca refuza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 17 Iunie 2011
Trebuie coroborate mai multe articole din Codul Muncii republicat :
- art 149 al.5 : ".. angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt."
- art. 38 "Salariatii nu pot renunta la drepturi care le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi, este lovita de nulitate."
-art. 40al.1 "Angajatorul are urmatoarele drepturi (...):
a) sa stabileasca organizare si functionarea unitatii; (...)
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariati, sub rezerva legalitatii lor;"
Deci salariatul este obligat sa efectueze cele 10 zile lucratoare de concediu de odihna neintrerupt, cu doua exceptii prevazute la
- art. 151 al.1 (concediul de odihna poate fi intrerupt la cererea salariatului pentru motive obiective), si
al.2 (angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca)".
simplired a scris:

Exista obligatia angajatului de a-si lua concediu fara intrerupere cel putin 10 zile lucratoare consecutive?Poate fi sanctionat daca refuza?


Nu poate fi sanctionat un salariat daca nu-si poate lua CO fara intrerupere cel putin 10 zile lucratoare consecutive ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna impus de patron Carmen-Paula Carmen-Paula buna ziua!!! as dori si eu o lamurire privind concediu de odihna!!la noi la munca patronul ne-a trimis o schema cu mai multe luni in care nu se pot lua ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna este obligatoriu ? MirceaIulian MirceaIulian Buna ziua ! As vrea sa stiu daca esti obligat sa-ti iei concediu. Stiu ca angajatorul este obligat de lege sa-ti dea concediu sau, in anumite situatii, ... (vezi toată discuția)
Programare concediilor de odihna pt. anul 2012 mogadaniel2000 mogadaniel2000 Buna ziua ! Lucrez intr-o firma si administratorul firmei ne-a comunica ca trebuie sa ne facem programarea concediilor de odihna pentru anul 2012, insemnand ... (vezi toată discuția)