avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pedeapsa discriminatorie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pedeapsa discriminatorie

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire/curiozitate, si anume: unde se poate face o plangere/petitie privind o pedeapsa care comparativ cu alte fapte de o gravitate/prejudiciu mult mai mare a fost pedepsita peste masura de aspru!
Exemplul este urmatorul: o persoana este condamnata la o pedeapsa de 4 ani cu executare pentru un prejudiciu de 1500 euro, fapta este inselaciune, persoana respectiva nu are antecedente, iar o alta persoana comite tot o inselaciune iar pentru un prejudiciu de 100.000 euro primeste o pedeapsa de 5 ani!
Cum se poate spune ca prima fapta a fost incradata corect pentru prejudiciul creat daca la cea de a doua prejudiciul este infinit mai mare si pedeapsa doar cu an mai mare!
Este NORMALA aceasta diferenta?
Unde si cui te poti plange daca totul tine de "interpretabilitatea" data de judecatori!!
Va rog sa imi dati un raspuns cat de cat "lamuritor"!

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
nans, utilizator
singura dvs cale de atac este apelul / recursul in care sa solicitati redozarea pedepsei avind in vedere circumstantele savirsirii faptei si cele personale. Alta cale de a micsora pedeapsa nu exista.
Vedeti dvs., infractiunea de inselaciune este incriminata in 4 modalitati normative.Este posibil ca in cazul uneia dintre persoane sa fi fost retinute doar una dintre modalitati, sau doua, in cazul celeilalte sa fi fost retinute alte modalitati.Doar primul alineat reprezinta modalitatea simpla, restul fiind modalitati agravante.In functie de modalitatea savarstita pedeapsa este diferita, adica este sporita.Pe langa aceste modalitati-incadrarea juridica a faptei comise sunt retinute si o serie de circustante atenuante sau agravante, ori si unele si celelalte.se mai tine cont la individualizarea judiciara a pedepsei si de persoana infractorului, retinandu-se astfel circumstante personale( de pilda, omul pana la momentul comiterii infractiunii si-a castigat painea cinstit, era cunoscut ca fiind o persoana integra, etc, sau dimpotriva, si-a castigat painea doar prin mijloace necinstite , fara desfasura o activitate remunerata) si , de asemenea si circumstante reale-cu privire la fapta( modul de savarsire, cati participanti au fost)
Va redau mai jos continutul art 215 ( inselaciunea)

Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
Conform alineatului 2, inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
Alineatul 3 prevede ca inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

In alineatul 4 se stipuleaza ca emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.
Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Inselaciunea este o infractiune contra patrimoniului, insa, in afara de patrimoniu mai lezeaza si increderea persoanelor cu care infractorul are un anumit raport juridica.In relatiile sociale de ordin patrimonial trebuie sa existe buna credinta si incredere.
Asa fiind, chiar daca 2 persoane au comis aceeasi infractiune, chiar in aceleasi modalitati, fiind dat ca se retin si alte aspecte atunci cand judecatorul individualizeaza pedeapsa , pedepsele aplicate difera.
Pentru solutia care va nemultumeste si pe care oputeti in mod obiectiv critica exista recursul.Pentru alte critici < care sunt strict prevazute de lege exista si caile extraordinare de atac.
Sunt de acord cu cele expuse mai sus.
In calea de atac va puteti apara mult mai bine decat in prima instanta.
Daca avocatul si inculpatul vor convinge instanta pedeapsa se poate redoza.
Este dreptul instantei de a aplica pedeapsa si dreptul partii de a se apara cat mai bine.
Hotararile sunt motivate si va puteti lamuri citind motivarea.
Multumesc pentru raspunsuri!
Cu teoria sunt si eu de acord, inca nu si cu diferentele majore care rezulta din intrepretarea ei!!
NU mai poate fi vorba de o modificare avand in vedere ca s-a terminat cu toate cele trei "stadii"..judecata, apel, recurs dar cand persoana condamnata se trezeste ca este condamnat pentru o suma infima la 4 ani si desi initial dintr-o greseala judecatoarea l-a condamnat pentru o cauza care se disjunsese de dosarul initial, si cu toate ca aceea cauza avea si ea un prejudiciu atunci cand "eroarea" i-a fost indreptata pedeapsa a ramas nemodificata.
Adica 4 ani pentru 2000 euro, din 2000 au mai ramas 1300= tot 4 ani!
E normal?
Cat despre motivari..cred ca orice avocat stie cat de scurte sunt si evazive!!
Cum sa motivezi intr-un rechizitoriu "intentia" printr-un copy/paste din codul penal?

E normal?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
nans, utilizator
Initial m-ati speriat putin.
Am pe rol ceva cu prejudiciu de peste 100 000 euro si daca l-a condamnat la 4 ani eu care speram 3 ani cu suspendare...
Cred ca in cazul dvs. a existat si o problema cu instanta.
Conteaza foarte mult atitudinea fata de fapta...
In cazul dvs. sustinea ca este nevinovat.De aici s-a tras problema.
Sa stiti ca hotararile de condamnare se motiveaza temeinic cel mai adesea.Pot exista insa si exceptii.
Pe starea de arest motivarile sunt mai subrede,este adevarat.
Cat priveste sansa unei pedepse cu suspendare pt inselaciune este destul de mare.Sub acest aspect sunt de acord cu dvs.

Alte discuții în legătură

Complicitate picika picika buna cu ce se pedepseste complicitatea in inselaciune? multumesc (vezi toată discuția)
Inselaciune bobyx bobyx am si eu o intrebare?am un prieten care are 17 ani si a inselat-o pe prietena sa sa-i dea niste aur din casa (in valoare de 700 euro) mama fetei a declarat ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru art. 215 al. 1, 2 si 3 si art. 290 cp veromonica veromonica Buna ziua, In anul 2005 am falsificat niste facturi fiscale pe persoane fizice ( in valoare aprox de 80 milioane lei vechi ) bani pe care mi i am insusit. ... (vezi toată discuția)