avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cum se pot recupera sumele de bani taiate din devizul ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cum se pot recupera sumele de bani taiate din devizul de reparatie?

Buna ziua.

Doresc sa va prezint o situatie pentru a va solicita opiniile si sfaturile cu privire la cum trebuie procedat.
Lucrez la un service auto, ca si consilier juridic, de putin timp ce-i drept - de aceea situatiile cu care ma confrunt sunt cu totul noi pentru mine (ca proaspat absolvent, care nu stie ce este aceea practica, cu atat mai putin cea din domeniul in care activez acum) si nu prea stiu cum sa procedez (pentru ca a citi cateva legi si ordine CSA nu te fac imediat si un jurist priceput in domeniul asigurarilor si al despagubnirilor daunelor auto).
Sa precizez despre ce este vorba in concret: exista un anumit asigurator care, pentru aproape fiecare dosar de dauna in care primeste facturi de reparatie si devize de la service-ul nostru, taie din contravaloarea reparatiilor efectuate un procent enorm (din punctul nostru de vedere), de ex - din 5400 RON ei platesc doar 1800, din 7700 ei platesc doar 3600, din 17000 ei platesc doar 11000.

Mentionez ca intre service-ul nostru si acest asigurator nu exista o conventie de colaborare. Motiv pentru care comunicarea intre noi privitoare la stadiul dosarelor de dauna (adica, daca sunt complete, daca sunt in lucru sau date la plata, care sunt motivele taierii din deviz, etc.) este extrem de dificila.

Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac pentru a-l "constrange" sa:
- ne ofere informatiile solicitate fara sa ne tranteasca in nas ca "nu avem conventie, deci nu aveti calitate procesuala - desi nu inteleg de ce vorbesc in acest context de calitate procesuala- si ca daca vrem informatii, sa-i contacteze clientul.
- pe langa sesizarea catre CSA pe care intentionam s-o depunem, cum putem face sa-i determinam (din punct de vedere legal) sa ne comunice ,cel putin, un raspuns oficial privitor la motivele taierii din deviz.

Inteleg ca nu exista contract, dar din moment ce acest asigurator ne transmite notele de constatare iar reparatiile efectuate de noi respecta reperele din aceste note, mi se pare absurd si abuziv sa-mi refuzi apoi o explicatie, cu atat mai mult cu cat sunt asa de mari diferentele dintre ceea ce se factureaza si ceea ce se incaseaza. Despre accept de plata nu poate fi vorba, ca nu vedem asa ceva de la asigurator fara conventie incheiata.

Mentionez ca in urma cu aproximativ 2 saptamani le-am mai trimis o adresa solicitand informatii privitoare la sumele pe care le dau la plata, mult mai mici decat valoarea reparatiilor efectuate, dar bineinteles ca nu mi-au raspuns.

Solutia pe care mi-o transmit telefonic inspectorii de dauna ce au dat dosarele la plata e ca diferenta putem s-o solicitam de la clienti. Dar nu inteleg de ce sa ma trimiti catre clienti (cu care avem tot interesul sa pastram o relatie cat mai buna si pe care dorim sa-i fidelizam), din moment ce tu -asigurator- ti-ai insusit intr-un anumit fel dosarul respectiv.
Ma intreb (retoric) de ce mai exista asigurator daca de primit bani pe polite stiu, dar de despagubit nu mai stiu.
Ca sa nu mai zic ca de platit noua reparatia ar trebui sa ne-o plateasca soferul pagubit. Adica si cu masina "sifonata", si cu zeci de milioane de achitat catre service si cu deschiderea unui proces apoi pentru recuperarea sumei platite (numai procesul- cu tot ce presupune el, si ar fi fost suficient). Si toate doar pentru un asigurator nu intelege sa mentina o minima comunicare cu service-urile cu care nu are contract.

Astept indrumarile dumneavoastra. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 16:05, 18 Iunie 2011
Sfatul meu ar fi ca sa incheiati urgent o conventie sau un contract de colaborare deoarece va veti sicana reciproc tot timpul. Este un obicei al asiguratorilor sa taie sub diferite motive, sume din deviz (unele justificate , altele, nu). In situatia de fata puteti incerca o chemare la conciliere pt a va lamuri concret motivul pt care se taie din deviz si daca nu primiti sau nu sunteti multumit de raspunsurile lor atunci ii puteti actiona in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitatea contestarii sumei platite de asigurator sevice-ului ca despagubire Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea intrebare: Care este procedura prin care trebuie adus la cunostinta asiguratorului faptul ca ... (vezi toată discuția)
Dauna rca marius____ marius____ daca nu te duci la service-ul care zice inspectorul constatator si repari masina intr-un alt service, mai poti recupera dauna constata?(est o intelegere ... (vezi toată discuția)
Sa imi explice si mie cineva..........cum e cu acceptul de reparatie donigao donigao Buna ziua, As dori sa ma ajute cineva in intelegerea unor termeni, sau bine bine zis a unor interpretari. Sunt intr-un proces cu un asigurator ptr o ... (vezi toată discuția)