avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul indemnizatiei de somaj

As dori sa stiu care este salariul considerat baza de calcul pentru ajutorul de somaj. Nu stiu daca se face o medie a ultimelor salarii pe o perioada data, daca este ultimul salariu, daca este salariul de incadrare, cel brut sau cel net, cel din fluturas sau cel din cartea de munca. Am toate aceste nelamuriri pentru ca in ultimul an, la societatea la care am lucrat au avut loc diferite modificari (diminuari) de salariu, dar consemnate doar pe fluturas. In cartea de munca salariul brut si cel net au ramas nemodificate, in sensul ca nu au fost diminuate. Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: ContSters211945 , utilizator 14:10, 18 Iunie 2011
Ajutorul de somaj se calculeaza astfel: 75% din indicatorul economic de referinta, care la ora actuala e 500 RON + 3% din media salariului brut din ultimele 12 luni pentru cei cu o vechime de 1-3 ani/ 5% pentru cei cu o vechime de 4-10 ani/ 7% pentru cu cei cu o vechime de 11-20 ani/ 10% pentru cei cu o vechime de peste 20 de ani. Deci ajutorul de somaj are o componenta fixa si una variabila
1. Din Legea 76/2002:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Va multumesc pentru raspuns. Totusi, v-as ruga sa faceti o precizare suplimentara. Salariul meu de baza brut lunar este diferit in cartea de munca fata de cel din fluturas si asta pentru ca angajatorul a facut diverse diminuari datorita restrangerii activitatii. Mai exact, media pe ultimele 12 luni a salariilor din cartea de munca este 2900 lei, iar cea a ultimelor 12 salarii din adeverinta eliberata la concediere este 1800 lei. Care din cele doua valori va constitui baza de calcul pentru ajutorul de somaj?
Multumesc!
1. Este luata in calcul suma bruta din fiecare luna pentru care s-a retinut si platit contributia pentru somaj.
2. Daca in adeverinta este trecuta suma de1800 lei inseamna ca la aceasta suma s-a calculat si retinut si platit contributia pentru somaj.
3. De altfel Agentia de Somaj verifica adeverinta cu declaratiile lunare nominale transmise de angajator.
Va multumesc, toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj balasgabi balasgabi Buna seara, La targu mures se cere la intrare in somaj si acele adeverinte si stagiul de cotizare de la angajatori din anul 2011. Sunt mecanic de utilaje ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)
Modul de calcul al indemnizatiei de somaj ana-maria iacob ana-maria iacob Am si eu o intrebare cu privire la calcularea somajului.La inceputul lui martie am bagat dosarul pentru somaj ,si astazi (15.03)am fost de mi-a dat carnetul ... (vezi toată discuția)