avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Produse expirate declarate minus la inventar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Produse expirate declarate minus la inventar

Buna ziua!
As avea o intrebare:
Exista posibilitatea ca marfa expirata care se afla in depozitul unei firme sa fie trecuta ca minus la inventar, cu toate ca in momentul efectuarii inventarului marfa exista fizic in depozitul firmei?
Mentionez ca nu s-a facut nota de casare pe marfa expirata ci pur si simplu a fost trecuta la inventar ca fiind inexistenta si trecuta ca minus la inventar cu toate ca marfa exista in depozit si se stia de ea.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 16:04, 20 Iunie 2011
Nu e bine, Trebuie sa respectati urmatoarele: comisia de inventar intocmeste liste de inventar cu marfa degradata, deteriorata, termen garantie depasit, nominal,cu specificatiile respective referitor la starea fizica.In Nota de constatare, comisia va face propuneri referitoare la aceasta marfa.
Conform legii 571/2003 codul fiscal, art.21 alin.3 lit.d, ai posibilitatea de a calcula perisabilitati in conditiile si limitele prev.de HG 1569/18.12.2002, si HG 831/27.05.2004.
Diferenta ramasa dupa calculul perisabilitatilor, se va inregistra pe cheltuieli nedeductibile. TVA aferent acestor marfuri, va fi colectat (635=4427).
Vezi OMFP 3055/2009.
Imi puteti spune daca este normal ca dupa ce aceste produse s-au declarat minus la inventar sa se scoata din garantiile angajatilor pentru a plati minusul de inventar de produse expirate?
Vreti sa spuneti ca angajatorul doreste recuperarea acestor sume din garantia retinuta salariatilor?
Daca acestia au semnat listele de inventariere in care au fost inscrise marfurile respective ca fiind lipsa, e o problema. Insa, angajatorul nu le poate retine contravaloarea acestora decat pe baza unei hotarari judecatoresti. Nu are voie sa retraga bani din garantia retinuta angajatilor.
Nu inteleg de ce nu s-a constituit o comisie care sa constate ca aceste marfuri sunt expirate, se intocmeau liste de inventariere separate, unde se mentionau motivele si se incheia procesul verbal.
Daca marfurile exista in depozit si acum, respectivii salariati ar trebui sa faca contestatie, prin depunerea la Registratura a unui memoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de scoaterea marfurilor din gestiune mihai_diana mihai_diana Buna ziua. As vrea sa scot marfa din gerstiune pe un proces verbal fara a fi vanduta vrunui client si nu gasesc nicio reglementaare pentru aceasta in afara de ... (vezi toată discuția)
marfa expirata -deteriorata haiducu haiducu cum pot scade din gestiune marfa expirata sau deteriorata(fructe, legume,lactate,conserve etc) la un magazin comert cu amanuntul 4711 (vezi toată discuția)
Perisabilitati adrianabresug adrianabresug am un depozit cu materiale de constructie si la inventar am foarte multa marfa degradata -gresie,ciment etc .Cum calculez perisabilitatile daca gestiunea se ... (vezi toată discuția)