avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plati compensatorii?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plati compensatorii?

Citez din decizia de concediere:,,la desfacerea CIM ca urmare a aplicarii masurilor de concediere colectiva vi se va acorda suma de 670 lei lunar pe o perioada de 6 luni,avand in vedere prevederile CCM precum si cele ale art 1 din HG 1193/2010.,, si alaturi citez din CCM :,,La desfacerea contractului individual de muncă ca urmare a aplicării măsurilor de concediere colectivă, salariaţilor l-i se vor acorda sume de bani în conformitate cu art. 80, alin. 2, lit. a) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramura Transporturi, dar fără a depăşi lunar suma prevăzută în art. 1 din H.G. nr. 1193/2010.,,
Am cateva intrebari:
-este vorba de acelasi lucru in cele 2 citate?
-cine plateste aceste salarii, angajatorul sau din bugetul asigurarilor de somaj?
-daca ma angajez beneficiez de acesti bani?
-art 45 al.1 lit i din legea somajului se refera la aceste sume?
-beneficiez de somaj doar dupa expirarea acestor 6 luni pprevazute in decizia de concediere?
- cand trebuie sa ma inscriu la somaj in acest caz :in termen de zece zile de la incetarea cim sau cand?#-o
Imi pare rau ca va deranjez cu atatea intrebari dar la locul de munca chiar nu stiu sau nu vor sa ma lamureasca.
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:02, 22 Iunie 2011
Va rog sa precizati urmatoarele:
- daca angajatorul dvs. este o unitate de sta sau privata;
- ciati din decizia de concediere tot ce scrie in legatura cu baza legala a concedierii.
- In primul rand va multumesc pentru promptitudine si ajutor.
-Capital majoritar de stat:CFR MARFA
-Din initiativa angajatorului,pt motive ce nu tin de persoana salariatului,ca urmare a concedierii colective,art.65,al.(1)
1. Nu degeaba am solicitat aceste completari care tot nu sunt suficiente.
2. Trebuie ca in decizie sa scrie in ce baza se acorda salariile compensatorii (in baza unui act normati - si care act - sau in baza CCM aplicabil unitatii dvs.).
3. Oricum ar fi trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in 10 zile de la data concedierii.
4. Daca salariile compensatorii sunt data in baza CCM sun platite de angajator daca sunt in baza unui act normativ sunt platite de Agentia de Somaj.
5. E foarte greu sa te pronunti daca nu ai toate datele. Cel mai bine ar fi sa intrebati pe liderii de sindicat care au negociat concedierea colectiva, asa cum spune Codul muncii:
Art. 69
(1) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

(2) In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
Art 45 al1 lit i din legea somajului se aplica si pt plati compensatorii acordate de angajator?Beneficiez de aceste plati in cazul in care ma angajez?
Ma scuzati ca insist dar am impresia ca in tara asta totul este facut in ultima vreme in asa fel incat sa nu mai existe nici un fel de logica.Legile ar trebui sa fie clare, precise pt a putea fi aplicate .
1. Art.45(1), lit.i) nu se aplica in cazul platilor compensatoprii acordate de angajator in baza prevederilor CCM.
2. Plata salariilor compensatorii se va face indiferent ca va angajati sau nu pana vi se achita toti banii.

Alte discuții în legătură

notificare concediere Lungu Constantin Lungu Constantin cat timp are efecte notificarea pentru cancedierea colectiva din momentul emiterii? (vezi toată discuția)
Ccm la nivel national si ccm la nivel de societate comerciala cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca exista un CCM incheiat la nivel de societate comerciala, mai are aplicabilitate si CCM la nivel national incheiat ptr. ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii sncfr marfa sa Imprevizibila Imprevizibila Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu modalitatea de plata a salariilor compensatorii. In data de 09.06.2011 am primit Decizia de concediere, prin care ... (vezi toată discuția)