avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... COPII FARA CERTIFICATE DE NASTERE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

COPII FARA CERTIFICATE DE NASTERE

O femeie a nascut un prim copil. Aceasta nu avea niciun fel de act de identitate.
Ulterior,copilului nu i s-a facut certificat de nastere (probabil din cauza ca mama sa era fara acte de identitate...).
In aceleasi conditii,l-a nascut si pe al doilea copil. Nici acestuia nu i s-a facut certificat de nastere...
Femeie este din Mangalia,jud.Constanta.
Ce trebuie sa faca pentru obtinerea actelor de identitate,atat ale ei cat si ale copiilor ?
Unde anume ar trebui sa se adreseze ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 12:05, 20 Iunie 2011
Sunt mai multe discutii pe forum referitoare la procedura de inregistrare tardiva a nasterii, care va pot fi de folos.
Iata doua dintre ele:

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Ares-3, moderator
daca nu a avut niciodata certificat de nastere, la mama ma refer, va trebui sa se adreseze instantei de judecata pentru inregistrarea tardiva a nasterii. Daca nasterea sa e inregistrata, se va adresa Oficiului Starii civile de la Primaria unde s-a nascut, pt. a cere duplicat.
Aceeasi procedura si pentru minori. E nevoie de ajutor specializat, astfel incat , avand in vedere situatia relatata, e necesar sa va adresati Baroului unde urmeaza a fi promovata actiunea, pentru a primi suport specializat gratuit.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Doinita Stingaciu, Avocat
Legea 119/1996:

Art. 17
(1) Intocmirea actului de nastere se face la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs evenimentul, pe baza declaratiei verbale a persoanelor prevazute la art. 19, a actului de identitate al mamei si al declarantului, a certificatului medical constatator al nasterii si, dupa caz, a certificatului de casatorie al parintilor.
(2) Daca declaratia priveste pe un copil din afara casatoriei, iar recunoasterea paternitatii are loc in momentul declararii nasterii, datele privind pe tatal copilului se inscriu in rubricile corespunzatoare din cuprinsul actului de nastere ce se intocmeste.
(3) Declararea nasterii se face in termen de 15 zile pentru copilul nascut viu si in termen de 3 zile pentru copilul nascut mort. Termenele se socotesc de la data nasterii. In cazul in care copilul nascut viu a decedat inauntrul termenului de 15 zile, declararea nasterii se face in termen de 24 de ore de la data decesului. Pentru copilul nascut mort se intocmeste numai actul de nastere.

Art. 20
(1) Cand declaratia de nastere a fost facuta dupa expirarea termenelor prevazute de art. 17 alin. (3), inauntrul termenului de un an de la nastere, intocmirea actului de nastere se face cu aprobarea primarului, respectiv a sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de cariera.
(2) Daca nasterea s-a produs in strainatate si intocmirea actului nu a fost facuta la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al Romaniei ori la autoritatea locala din strainatate, intocmirea actului de nastere se face in tara, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza se afla domiciliul parintilor, dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor verifica, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, daca nasterea nu a fost inregistrata in strainatate.

Art. 21
(1) Cand declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, intocmirea actului se face in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, care trebuie sa contina toate datele necesare intocmirii actului de nastere.
(2) Actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala are domiciliul persoana interesata sau unde are sediul institutia de ocrotire a copilului. In vederea solutionarii, instanta solicita serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor in a carui raza administrativ-teritoriala are domiciliul persoana interesata sau se afla sediul institutiei de ocrotire verificari pentru stabilirea identitatii, precum si avizul medicului legist cu privire la varsta si sexul persoanei al carei act de nastere se cere a fi intocmit. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, iar declaratia de nastere se face in tara.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea tardiva a nasterii Medeea  Iliescu Medeea Iliescu As dori sa stiu cine are competenta sa deschida actiunea de inregistrarea tardiva a nasterii? Este vorba despre o minora in varsta de 6 care nu are ... (vezi toată discuția)
Nume nou nascut Roxinela Roxinela Buna ziua, am o nelamurire : Eu sunt divortata si am un prieten(tatal copilului)... . As dori sa stiu daca tatal il recunoaste (e trecut la numele tatalui) , ... (vezi toată discuția)
Acţiune pentru stabilirea inexistenţei filiaţiei faţă de tată MariusTudoran MariusTudoran Buna ziua! În vederea eliberării unui certificat de naştere românesc, pentru un copil de 17 ani si 10 luni, nascut in Turcia, de o mamă româncă, care ... (vezi toată discuția)