avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contestatie decizie impunere Casa de asigurari de ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contestatie decizie impunere Casa de asigurari de Sanatate

Sunt PFA (medic) din 2009. Domiciliul meu este in judetul X dar imi desfasor activitatea in Bucuresti. PFA-ul este inregistrat la Administratia financiara a jud. X (judetul de domiciliu) unde imi si platesc impozitele iar contributia pentru sanatate o platesc la Casa de Asigurari Bucuresti (mi s-a spus ca pot sa imi aleg liber casa la care vreau sa ma asigur asa ca am ales Bucuresti). Pana la data de 02.06.2011 am depus declaratiile si platit contributia la CASB (am toate chitantele la zi). La data de 2 iunie a.c am primit o decizie de impunere de la Casa de Asigurari a jud. X cum ca sunt datoare catre casa cu toata suma incepand cu anul 2009 (de la inceputul activitatii) plus majorari aferente (inca o data eu sunt la zi cu plata la Casa de sanatate Bucuresti). Intrebarea mea este in baza carui act normativ, eu ca PFA sunt libera sa -mi aleg casa de asigurari de sanatate (cei de la Bucuresti in tot acest timp nu au zis nimic ca ar fi ceva in neregula, doar au incasat banii) pentru a putea face contestatie. Multumesc
Cel mai recent răspuns: steldana , utilizator 13:11, 22 Iunie 2011
Art. 218 alin. 2 lit. a) din Lege nr. 95/2006

Asiguraţii au următoarele drepturi:
să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum şi casa de asigurări de sănătate la care se asigură, în condiţiile prezentei legi şi ale contractului-cadru;

Totusi, problema este discutabila.
Dvs. v-ati ales casa de asigurari la care sa platiti contributia, insa cei din judetul X nu au avut cunostinta despre alegerea dvs. si v-au trimis decizia de impunere pentru ca dvs. ati platit in acel judet impozitul pe venit.
Pe de alta parte, nu va impiedica nimeni sa va asigurati in mai multe judete, cu toate ca bugetul de asigurari de sanatate este unic pe tara. Administrarea insa, se face separat, de catre fiecare casa de asigurari in parte.

Incercati sa vorbiti cu ei, dar faceti si contestatia in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de impunere.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
bogdan27, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Ma gandeam ca totusi in conditiile in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cheltuie suficient de multi bani pentru sistemul informatic o cautare dupa CNP si datele pe care ANAF le pune la dispozitia casei ar trebuie sa fie suficiente pentru a nu mai exista incurcaturi. Daca am fi la nivelul anilor 90, fara sisteme informatice, mai ziceam. Pe de alta parte nimeni nu m-a informat ca trebuie sa anunt casa judeteana pentru ca as fi facut-o fara nici o problema si aici vina o gasesc la nivelul casei de sanatate Bucuresti in primul rand si a casei judetene ca in cei 2 ani de functionare a PFA-ului nu a trimis nici o instiintare privind conditiile de plata. Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil; contributii la sanatate neplatite de angajator dolcepussyc dolcepussyc Doresc un raspuns la o problema. Prietena mea este in concediu de crestere a copilului si azi a aflat ca nu i s-au platit asigurarile de sanatate.Cine ar tb sa ... (vezi toată discuția)
Plata asigurare de sanatate cand iti schimbi domiciliul ana antonia ana antonia Buna ziua, Va rog, daca ma puteti ajuta intr-o problema. O persoana internata intr-un spital de stat trebuie sa faca dovada ca a platit asigurarea de ... (vezi toată discuția)
Pfa - doua amenzi pentru o singura fapta Robert_P Robert_P Buna ziua, Am fost PFA din 2005 pana in 2010. Cum nimeni nu stia ca sa faca cu un PFA, am acumulat o multime de amenzi la Casa de Sanatate. N-am stiut ca sunt ... (vezi toată discuția)