avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Muscat de cainii comunitari, cui ma adresez daca sunt ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Muscat de cainii comunitari, cui ma adresez daca sunt plimbat de la o institutie la alta?

Buna ziua,

Locuiesc intr-un oras plin de caini comunitari, care sunt multi,liberi si foarte agresivi.Au fost muscate zeci de persoane, care au depus plangere la primarie, printre care si tatal meu.Venea acasa pe bicicleta si a fost atacat de o haita de caini, care l-au muscat de picior.De la spital, bineinteles ca ne-am dus la politie unde ne-au spus ca nu e de competenta lor sa solutioneze astfel de probleme.La primarie am depus plangere si au zis ca se va rezolva.Plangerea nu a fost inregistrata.Asta a fost acum 2 saptamani, problema persista de cel putin 6 luni.Pe strada pe care locuim nu se poate trece pur si simplu din cauza cainilor pentru ca ataca pe oricine se apropie.Mentionez ca este o strada centrala prin care se ajunge la o scoala cu clasele 1-4, pe acolo se merge in parc si la celalalt capat al strazii se afla un liceu.Toti copii, inclusiv locuitorii din acea zona, suntem obligati sa ocolim.
Intrebarea mea este urmatoarea:cum ar trebui sa procedez?, cui ma adresez?, care sunt termenele de solutionare a problemei?Avand in vedere legea cu privire la protectia animalelor.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
Desertwell, utilizator
Toate obligatiile referitoare la gestionarea cainilor fara stapan sunt prin lege ale consiliilor locale.
Legea nr 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan
Citez:
Art. 1
Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan
Art. 4
Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2


Partea rea este ca… tot pe strada vor ajunge (dupa doua saptamani) si daca vor veni sa ii captureze…
Daca tatal dv doreste sa fie despagubit pentru suferinta / cheltuielile cu ingrijirea medicala sansele de a avea castig de cauza in instanta tind spre zero… :(

Pentru mai multe sanse de a fi luata in seama reclamatia / cererea si a se rezolva (cel putin temporar) problema cainilor fara stapan din zona ar trebui sa semneze mai multi cetateni.

Va adresati, eventual, prefectului daca nici la consiliul local (Serviciul de Gestionare a Animalelor) nu vi se inregistreaza cererea si / sau nu primiti raspuns…
L. 340 / 2004 privind institutia prefectului. Printre atributiile prefectului:
Art 24 (1) a) asigura, la nivelul judetului sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti, realizarea intereselor nationale, aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice


**
O chestiune care ofera o sansa de protectie – evident, nu se rezolva problemele :( cand aude cainii latrand si ii vede alergand spre el sa opreasca bicicleta, nu sa accelereze. Cand stie ca trece prin zone aglomerate cu patrupede ar trebui sa mearga pe langa bicicleta, cativa metri – sa iasa din “raza teritorilui lor”.
Nu se alearga etc pe langa caini – nici daca acestia sunt in lesa. (ne)Sansa unui atac… canin e mai mare atunci cand alergam, strigam, vorbim tare, ne agitam in apropierea lor. Cu cat omul striga sau se agita mai tare cu atat cainele devine mai agitat si creste pericolul unui atac.
Multumesc mult pentru raspuns!Va referiti la o petitie semnata de mai multe persoane vatamate , cu care sa ne adresam consiliului local?

Cu privire la protectie aveti dreptate, doar ca atacul a avut loc la 2 strazi distanta de unde 'campeaza" cainii de obice( zona aceea o evitam cu totii), iar acea strada, cu blocuri, pe unde a trecut tatal meu are gard viu, de acolo au sarit la atac.:(
La primarie ni s-a spus ca s-a construit un adapost pentru acesti caini, dar nu se poate pune in folosinta pana nu se doteza cu utilitatile necesare.S-au luat masuri de sterilizare si din pacate dupa aceasta masura au inceput sa fie asa agresivi.Caini au fost intotdeauna, stiti cum e la noi, dar foarte rar muscau pe cineva pana acum.
Ce nu inteleg eu din aceasta lege e de ce numai 14 zile?
Va multumesc inca o data!
Cu placere.
Da, ar fi de folos o petitie, la care sa fie atasate eventualele adeverinte medicale care dovedesc faptul ca au ranit diverse persoane. Nu trebuie sa fie semnata neaparat numai de cei raniti, ci de aceia care locuiesc in zona si sunt nemultumiti de situatie. Dar, cu cat sunt mai multi cei care au fost raniti cu atat mai… “bine” :(
Petitii mai puteti adresa si la Directia de Sanatate Publica, la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara… dar rezultatele se vor lasa asteptate chiar si numai pentru motivul ca nu au unde sa ii duca…
Deoarece scrieti ca adapostul nu poate fi dat inca in folosinta e probabil ca nu vor veni sa captureze cainii.

Sunt tinuti numai 14 zile si apoi eliberati deoarece legea a fost modificata si, dupa doua saptamani, daca nu sunt adoptati sunt eliberati (motivul principal: costurile de intretinere) – inainte de modificarea legii erau eutanasiati dupa 14 zile de la capturare, daca nu erau adoptati.
In acest interval de 14 zile sunt deparazitati, sterilizati etc…
Modul in care sunt capturati si apoi sterilizati e… cumplit: se “baga frica in ei”, efectiv… si cand ajung inapoi pe strada sunt ingrozitor de speriati, in prezenta oamenilor…

Prin Legea 9/2008 a fost modificata Legea 205 / 2004 privind protectia animalelor:
Art. 7.1 - Este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.

Completare ulterioara:
Desertwell a scris:
S-au luat masuri de sterilizare si din pacate dupa aceasta masura au inceput sa fie asa agresivi

Cand sunt operati sunt anesteziati, evident, apoi sunt lasati pe te miri unde sa-si revina din anestezie; cand efectul anesteziei dispare cainii simt durerea – o operatie este o operatie. Schelalaie, se agita, nu au idee ce li se intampla dar – mai apoi - mereu vor asocia durerea cu prezenta omului…
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
trope_doi, utilizator
Va multumesc inca o data pentru rabdare si raspunsuri!Imi sunt de mare folos,atat familiei mele cat si a celorlalte familii/persoane aflate in aceasta situatie.:)
parerea mea e ca daca aveti acte medicale ar fi mai bine sa actionati in judecata Consiliul local... si sa cereti inclusiv daune morale si la fel toti cei care au avut probleme de acest gen ... poate asa se vor lua masuri mai serioase, pentru ca nu e normal sa se intample acest lucru !

Alte discuții în legătură

Timisoara: hotararea consiliului local 146/14.03.2013 - sterilizarea cainilor cu si fara stapan sorinpascu sorinpascu http://www.primariatm.ro/hcl.php?unid=6E88F2A17BD2A9DAC2257B2C00463112 Vreau sa stiu daca acest HCL care nu are la baza nici o lege la nivel national, poate ... (vezi toată discuția)
Combatere hotarare consiliu municipal privind sterilizarea cainilor marianoprisi marianoprisi Cum putem combate aceasta mare prostie care nu face decat sa acopere incompetenta primariei de a rezolva situatia cainilor maidanezi? (vezi toată discuția)
Eutanasierea cainilor maidanezi AntiMaidanez AntiMaidanez Buna ziua, Sunt din Bucuresti, un oras care timp de ani de zile n-a reusit sa-si rezolve problema cainilor vagabonzi. 10000 de oameni sunt muscati IN ... (vezi toată discuția)