avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Combatere hotarare consiliu municipal privind ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Combatere hotarare consiliu municipal privind sterilizarea cainilor

Cum putem combate aceasta mare prostie care nu face decat sa acopere incompetenta primariei de a rezolva situatia cainilor maidanezi?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 23:11, 5 Iunie 2013

Acest gen de hotarare este - cel putin deocamdata - numai la nivelul anumitor localitati. Nu toti edilii au gandit aiureala (deocamdata, cel putin) - probabil ca numai cei galagiosi de felul lor si care umbla sa-si linguseasca alegatorii = le dau acadele pentru durerile de oase.

Sa inlaturati din legislatie o astfel de hotarare e greu spre foarte greu pentru ca aveti nevoie de sustinere si de consultanta specializata dar si pentru ca sunt unele asociatii care considera buna masura.

Incerc un rezumat la rezumatul rezumatului: in primul rand, petitii / memorii, in care sa se arate - argumentat (deci e nevoie (si) de unele rapoarte ale medicilor veterinari) - ca solutia nu va rezolva nici macar un sfert aceasta problema; sa se ceara identificarea zonelor in care cainii traiesc liber la marginea comunitatilor umane si sunt salbaticiti (acestia ajung uneori - in special noaptea - in localitati, si trebuie eutanasiate); sa se faca presiuni pentru amenajarea locurilor speciale pentru caini - locuri despre care se prevede si in lege; fiecare persoana care pretinde ca iubeste aceste animale ar trebui sa explice si altora ce si cum cand e vorba despre caini si sa nu se certe cu cei care detesta cainii sau se tem de ei.

In urma acestei hotarari, cainilor deja existenti pe strada e posibil sa li se alature cei ai caror stapani nu au bani pentru sterilizare (dar mai ales pentru regimul alimentar - si nu numai - de dupa operatie) si nici bani pentru taxa. Aici, cei mai multi indivizi se vor gandi numai la acei proprietari de caini care locuiesc in bloc si fiind orbiti de vecinul pe care nu-l suporta uita de multimea cainilor de prin curtile celor care locuiesc la sate, la stane etc s.a.m.d. si care - de bine de rau - au adunat de pe strazi maidanezi, pe care ii hranesc - mai apoi nu-si vor permite sa plateasca taxe pentru fiecare si nici sterilizarea.

**
Dorinta edililor de a steriliza cainii care au stapan este praf in ochii celor care se plang impotriva maidanezilor si este o sursa perfecta de venit pentru institutiile pe care le conduc: cei care nu vor sa-si sterilizeze animalul vor plati o taxa anuala, bani care vor fi folositi pentru… sterilizarea maidanezilor (cel putin teoretic) dar - asa cum se va vedea - masura este una de fatada, luata pentru ca cei care detesta cainii sa mai taca (macar pana-si dau seama ca masura e frectie la picior de lemn).

Pentru ca o astfel de hotarare sa fie adoptata trebuie, intre altele, ca actul administrativ respectiv sa fie conform din punctul de vedere al continutului cu legea si cu actele cu forta juridica superioara; actul administrativ sa fie emis conform interesului public urmarit de lege (oportunitatea actului administrativ)

Pentru legalitate trebuie studiata legislatia existenta in materie, inclusiv (sau mai ales) cea la nivel de Uniune Europeana - o hotarare de consiliu nu poate dispune mai mult decat legea.
Ca oportunitate mi se pare exagerata masura, pentru ca sterilizarea cainilor cu stapan nu va diminua (sensibil) numarul cainilor fara stapan nici chiar pe termen lung, dar va produce neplaceri animalelor - oricat zic unii ca nu (parerile sunt impartite, ca intotdeauna, si discutia mult prea lunga). Vor fi multi cei care vor alege sa plateasca taxa iar daca vor lasa cainii liberi tot aia… Oricum, maidanezii tot pe strada vor fi.

Nu stiu cat (sau cand) se va putea opri implementarea acestei masuri… In timp, eventual, s-ar putea ajunge la a se renunta.

Pentru mai mari sanse de reusita cred ca e indicat sa va asociati mai multe persoane si sa contactati o persoana specializata in drept administrativ, persoana care cunoaste bine cum functioneaza institutiile publice si astfel veti inainta eventualele petitii si memorii celor care au atributii in materie. Va pot indruma si reprezentantii unor asociatii pentru protectia animalelor.

Prin astfel de hotarari nu se rezolva problema cainilor fara stapan. La o privire mai atenta se observa ca se urmareste (doar) colectarea mai multor taxe la bugetul local dar unde vor ajunge banii... Sigur, la cainii maidanezi care vor fi adunati de pe strazi si hraniti in adaposturi (un simplu calcul matematic va arata ca eventualele sume incasate de la cei care nu-si sterilizeaza cainii nu ajung decat pentru cateva saptamani) si numarul maidanezilor nu va scadea.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timisoara: hotararea consiliului local 146/14.03.2013 - sterilizarea cainilor cu si fara stapan sorinpascu sorinpascu http://www.primariatm.ro/hcl.php?unid=6E88F2A17BD2A9DAC2257B2C00463112 Vreau sa stiu daca acest HCL care nu are la baza nici o lege la nivel national, poate ... (vezi toată discuția)
Cum scapam de maidanezi? utilizator1234 utilizator1234 Buna ziua, Va scriu in legatura cu o problema foarte spinoasa in sectorul 6 : cateii maidanezi. Ce putem face pentru a scapa de aceste haite agresive?Am ... (vezi toată discuția)
Obligatie de a steriliza animalul de companie prin hcl karytat karytat Buna ziua. Am si eu o intrebare. Primaria Timisoara obliga toti cetatenii care locuiesc in municipiu sa sterilizeze toate animalele care nu au pedigree, chiar ... (vezi toată discuția)