avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 290/despagubiri ANRP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 290/despagubiri ANRP

Detin o hotarare emisa de Prefectura Galati de acordare a despagubirilor pt refugiatii den Basarabia(tatal meu decedat).Am depus documentatia aferenta catre ANRP.Cele doua termene de plata au fost depasite in noi.2010.Mentionez ca de cand am depus documentatia catre ANRP n-am primit din partea lor nici un fel de semnal,nici macar un nr de ordine.Le-am trimis o petitie impreuna cu fratele meu,prin care le semnalam faptul ca s-au depasit termenele de plata si le-am solicitat raspuns in termenul legal,raspuns pe care nu l-am primit.Citesc pe forum ca exista persoane care au actionat in judecata ANRP.AS dori sa stiu amanunte despre felul in care se procedeaza.Am inteles ca actiunea se depune la Contencios administrativ pe obligatia de a face a ANRP.Exista o formulare standard?Actualizarea sumelor se face din momentul primirii hotararii prefecturii?Se include si onorariul executorului judecatoresc?Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 21:39, 13 Iunie 2012
Trebuie actionat in instanta ANRP-ul. Astfel asteptati mult si bine.
[editat de admin: va rog sa nu mai dati date de contact in mesajele scrise de dumneavoastra]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Cum ati depus dosarul la ANRP? Daca l-ati depus personal era obligatoriu sa va dea un numar de ordine.
Daca l-ati trimis prin posta cu confirmare de primire, va prezint situatia mea: in august 2007 l-am trimis cu confirmare de primire la ANRP - am primit confirmarea patata cu cafea, cu o semnatura oarecare, asa ca in decembrie ne-am dus personal la ANRP sa verificam - stupoare! ei mi-au spus ca nu gasesc nimic, nici un act si ca nu stiu cine ar fi semnat de primire! Asa ca, noroc de patul ca mi-a trecut prin cap asa ceva, si mai aveam la mine actele dosarului si le-am depus atunci si mi-au dat atunci numar de inregistrare. Ulterior, am incercat sa ma duc la 2-3 luni sa intreb ce se mai aude si bine am facut - dupa vreo 8 luni (timp in care ne tot spusesera ca totul este in ordine) s-au trezit ca mai vor niste acte care chipurile nu fusesera transmise de catre prefectura. Asa ca am mai luat un rand de copii dupa TOATE actele ce fusesera depuse la prefectura si le-am dus PERSONAL, le-am facut un opis (o lista cu toate actele pe care le-am depus atunci la ANRP), le-am cerut sa semneze cu nume si prenume, cu stampila si cu numar de ordine.
Asadar, legea este de partea noastra dar trebuie sa ne batem pentru fiecare bucatica si mereu sa pornim de la premiza ca cei care sunt platiti din banii nostri ca sa aplice legea sunt niste ticalosi. Va urez succes!
Pe legea 290/2003 actualizarea sumelor se face din momentul primirii hotararii de la prefectura.
Platiti la executorul judecatoresc o parte din onorariu inainte( ex.1250RON) iar cealalta parte pana la 10 % din valoarea despagubirilor o incaseaza executorul direct de la ANRP. La finalul executarii primiti inapoi onorariul platit de dumneavoastra inainte adica cei 1250 Ron. Cat despre actiune si proces in instanta va sfatuiesc sa va angajati un avocat deoarece cei de la ANRP va vor invoca diferite exceptii juridice si nu cred ca va veti descurca si riscati sa pierdeti procesul si timpul.
Daca cumva nu v-ati primit banii, printr-un executor din Bucuresti va puteti obtine banii si destul de repede. Nu va costa mult si in cca 2 luni puteti avea in cont toata suma cum v-a spus si d-na avocat camelia pe forum. daca nu aveti un executor scrieti-mi pe forum si va dau nr. executorului la care am apelat eu.
Buna seara
Executorul actualizeaza doar cei 2 ani - respectiv 40 + 60 pentru cele 2 transe. Daca hotararile sunt mai vechi, va trebui sa va judecati. Sfatul meu este sa puneti in executare hotararea comisiei (pt. legea 290/2003) respectiv hotararea comisiei si decizia de validare a ANRP-ului pentru beneficiarii Legii nr. 9/1998 doar pentru suma stipulata in hotararea comisiei. Asta pt. ca actualizarea se face de la data emiterii hotararii comisiei judetene (sau a mun. Bucuresti) pana la data platii. Deci, dupa ce veti primi despagubirile prin executor, va adresati instantei cu o cerere pentru actualizarea despagubirilor (bineinteles ca inainte de a va adresa instantei veti formula plangerea prealabila catre ANRP).
In ce priveste avansul onorariului executorului, pot sa va spun ca executorul meu nu percepe acest avans. Recupereaza totul de la ANRP.
Si inca ceva: ANRP formuleaza de fiecare data contestatie la executare. In principal, se contesta onorariul executorului. Asa ca fiti atenti ca executorul ales sa nu depaseasca limitele maxime impuse prin Ordinul 2550/2006. Astfel veti avea mai putine probleme in contestatia la executare pt. ca doar Dvs. sunteti intimat nu si executorul. Executorii nu au calitate procesuala pasiva in contestatiile la executare.
Succes tuturor si o seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare dosar legea 290 / 2003 chirila12 chirila12 Buna ziua, am primit saptamana asta prima transa de bani de la ANRP pentru un dosar legea 290 depus la ei din august 2007, si spre surprinderea mea suma era ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)
Despagubiri legea 290/2003 iulia bumbu iulia bumbu Ma numar printre beneficiarii stabilirii drepturilor banesti cf. Legii 290/2003 din localitatea Braila. S-a implinit 1 an de cand am comunicat ANRP- ului ... (vezi toată discuția)