avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... resurse umane - desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

resurse umane - desfacere contract de munca

trebuie sa fac o fisa de desfacere a contractului de munca in urma incalacarii unui art din Codul Muncii si nu stiu de unde sa incep....am nevoie de ajutor....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 24 Iunie 2011
O decizie de incetare a contractului de munca din vina salariatului ? Ce articol a fost incalcat?
Atentie, nu se poate desface contractul individual de munca ca urmare a incalcarii unui art din codul muncii sau din regulamentul de ordine interioara fara sa existe in prealabil un raport, un convocator prin care este invitat la cercetare disciplinara, si un proces verbal al comisiei de cercetare in care este prevazuta sanctiunea.
Orice sanctiune fie ea si un avertisment scris trebuie sa urmeze o procedura clar stabilita si prevazuta de legislatie.
1. Avertismentul se poate da si fara a se face cercetarea prealabila disciplinara . In acest sens, se exprima art.251 alin.1 C.mun., si anume : Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

2. Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.

3. Pasii pentru procedura disciplinara sunt :
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

4. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie disciplinara alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Avem un angajat care a parasit locul de munca nejustificat, in timpul serviciului. Trebuie sa constituim o comisie neaparat? Sau angajatorul poate ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate adriea2007 adriea2007 Daca un salariat are mai mult de 3 absente nemotivate i se poate desface contractul de munca fara a mai trece prin comisia de disciplina? Cu stima, (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)