avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absente nemotivate

Daca un salariat are mai mult de 3 absente nemotivate i se poate desface contractul de munca fara a mai trece prin comisia de disciplina?

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:31, 22 Noiembrie 2009
Nuuuu..desfacerea contractului de munca ca si sanctiune disciplinara se dispune numai in urma cercetarii prealabile. In conformitate CCM la nivel national..toate sanctiunile disciplinare..inclusiv avertismentul ( care conform codului muncii se putea dispune fara cerecetarea prealabila) ..se aplica numai cu cerce tare prealabila.
Orice sanctiune disciplinara se aplica numai dupa efectuarea unei cercetari disciplinare si cu respectarea conditiilor prevazute de codul muncii si CCMUNN. In caz contrar, salariatul poate contesta in instanta respectiva decizie de aplicare a sanctiunii si va avea castig de cauza.
~ Conținut șters la cerere ~
Indiferent de gravitatea faptei ,desfacerea disciplinara a CIM nu se face fara o cercetare disciplinara prealabila.

Codul Muncii:

Art. 263. - (1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Art. 264. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
adriea2007 a scris:

Daca un salariat are mai mult de 3 absente nemotivate i se poate desface contractul de munca fara a mai trece prin comisia de disciplina?

Cu stima,


Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ii pot da in judecata? bebe.apostol bebe.apostol fiind internat in spital mi s-au facut 3 referate de catre seful meu,care mi s-au adus la cunostiinta dupa 1 luna si 1 saptamana cand m-am reintors din ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Ce sanctiuni pot primi in cazul unui neprezentari timp de 1 zi la locul de munca ? Ion83 Ion83 Buna ziua ma numesc Radu si as dori sa aflu ce sanctiuni as putea primi in cazul in care nu ma prezint 1 zi la munca ? (vezi toată discuția)