avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comisie disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comisie disciplinara

Buna ziua!
Avem un angajat care a parasit locul de munca nejustificat, in timpul serviciului. Trebuie sa constituim o comisie neaparat? Sau angajatorul poate lua o decizie fara aceasta comisie?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 8 Decembrie 2008
Trebuie efectuata neaparat cercetarea disciplinara, deci trebuie comisie disciplinara care sa cerceteze cauza , sa faca un raport , sa-l convoace pe salariat , in scris, la data cand se va efectua cercetarea disciplinara, iar angajatorul ve emite decizia de sanctionare.
alinaion82 a scris:

Buna ziua!
Avem un angajat care a parasit locul de munca nejustificat, in timpul serviciului. Trebuie sa constituim o comisie neaparat? Sau angajatorul poate lua o decizie fara aceasta comisie?
Va multumesc!


Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima fază a acţiunii disciplinare şi are scopul de asigura atât dreptul la apărare al salariatului cât şi de a furniza angajatorului date şi informaţii care să conducă la o evaluare obiectivă a situaţiei. Excepţia de la această regulă o constituie avertismentul scris pentru care nu este obligatorie cercetarea. Măsura sancţiunii disciplinare dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile, este lovită de nulitate absolută.
În vederea cercetării disciplinare prealabile, salariatul urmează să fie convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se : obiectul; data; ora; locul întrevederii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a cim deceneu deceneu Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez ca angajator in vederea sanctionarii disciplinare cu desfacerea CIM pentru nerespectarea ... (vezi toată discuția)
Conditiile in care se poate desface un cim pe motiv indisciplinar? M.Dacian M.Dacian In ce conditii si care sunt pasii pe care un angajator ii urmeaza daca vrea sa desfaca contractul de munca pe motiv indisciplinar? Iar angajatul cum se poate ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara paula manta paula manta Va rog sa ma sprijiniti in gasirea etapelor ce trebuie aplicate in cazul cercetarii disciplinare. Daca se poate, baza legala si modele de formulare. Multumesc (vezi toată discuția)