avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Aprobare/modificare structura organizatorica
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Aprobare/modificare structura organizatorica

Va rog, o mana de ajutor...
Lamuriti-ma pentru ca altfel iese cu scantei intre mine si colega... Puneti in balanta 30 de ani experienta (ea) si incapatanare pana la paroxism (eu) si vedeti ce iese...
Despre ce e vorba...
Poate cineva sa explice, negru pe alb, intr-o societate comerciala pe actiuni, cine are competenta modificarii structurii organizatorice? Caz (aproape) concret... Se ajunge la concluzia ca, pentru buna desfasurare a societatii, reducerea costurilor, bla-bla-bla, este nevoie de desfiintarea unor posturi (in mare parte de frecat menta) si trimiterea oamenilor in somaj... Nu multi... cat sa nu se incadreze in concediere colectiva... Se intocmeste un plan de reorganizare/restructurare, tot tacamul... Intrebare intrebatoare... Cine are competenta aprobarii modificarii structurii organizatorice prin desfiintarea acelor posturi si trimiterea oamenilor in somaj (pentru ca societatea nu are alte posturi sa le ofere)? AGA? CA? Dir. Gen.? De mentionat ca actul constitutiv al societatii nu prevede astfel de competente nici la AGA nici la CA... Multzam anticipat
Cel mai recent răspuns: R&R MEDIASERV AFFAIRS , Consilier juridic 21:27, 27 August 2008
Desfiintarea posturilor este decisa de A.G.A. iar emiterea decizilor de concediere se face de organismul cu atributii de administrare din cadrul societatii (banuiesc ca directorul general) in bazaacelei hotarari a A.G.A.
Multumesc... 1-0 pt mine... Dar a venit si intrebarea logica... PE CE TE BAZEZI CAND SPUI CA AGA? #-o
AGA? Serios? As spune ca e de competenta CA, sau a Directorului General (daca i-au fost delegate puteri depline sau specifice in speta). Pare cam absurd sa convoci o AGA pt a desfiinta posturi. Ar insemna 30 de zile pt convocare, 30 pt opozitie+ 30 pt preaviz-ergo 3 luni din momentul initial- ceea ce evident este o absurditate. AGA ar putea decide doar asupra modificarilor in structurile de conducere (numar de adm. in CA sau trecerea la Adm. Unic), nu si pt. concedieri(nu ca n-ar putea teoretic, dar nu exista ratiuni practice pt. asta)
fiind vorba de o restructurare de personal prin reducerea locurilor de munca datorita unor probleme legate de reducerea costurilor, reorganizare, etc. sunt de parere ca pentru a nu avea probleme ulterior cu angajatii in care fac contestatii la decizia de concediere as opta pentru convocarea AGA. Nu de alta dar daca in statutul societatii este ceruta in astfel de cazuri convocare AGA deja ar exista un viciu cu privire la emiterea deciziilor fara convocare. Parerea mea :)
Daca societatea doreste reorganizarea judiciara a activitatii atunci trebuie sa ceara intrarea in insolventa voluntara instantei judecatoresti competente. Instanta poate dispune intrarea in insolventa, numeste un administrator judiciar care poate supraveghea sau poate prelua conducerea in tot a societatii, dupa caz. Acesta convoaca AGA si propune un buget de venituri si cheltuieli, functie de reorganizare. Planul de reorganizare il poate propune orice parte interesata. La dosarul cauzei vor fi notificati toti creditorii societatii care vor avea un anumit termen sa se inscrie in Tabelul creditorilor. Administratorul judiciar poate desface orice contract de munca (pana la limita concedierii colective) doar cu respectarea termenului de preaviz, in temeiul art 60 alin 2 Codul Muncii coroborat cu art 20 lit j din legea 85/2006.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
Viorica Babita, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Modificare c.i.m. In cazul in care se modifica struct. organizatorica a societatii si implcit se transforma/desfiinteaza posturi, , de cand poate intra in vigoare noua ... (vezi toată discuția)
1. asociatii unui srl emit decizii sau hotarari. in speta este ... dijmarescu dijmarescu 1. Asociatii unui SRL emit decizii sau hotarari. In speta este vorba despre desfiintarea unor posturi din structura de personal (nu mai mult de 3 /30 zile) ca ... (vezi toată discuția)