avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale desprindere societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

desprindere societate

Buna dimineata!
Am din nou nevoie de informatii cu privire la urmatorul fapt:
Firma la care lucrez are un obiect de activitate principal si unul secundar. Administratorul firmei doreste sa desprinda (nu sa divida) partea cu activitatea secundara , adica sa infiinteze o firma noua care sa preia activitatea secundara, iar firma veche sa-si continue activitatea in continuare. Intrebarea mea este cum trebuie facut acest lucru din punct de vedere contabil adica cum fac transferul patrimoniului ( cladire, mijloace fixe) prin vanzare sau cum?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: horia51 , utilizator 19:25, 22 Ianuarie 2021
Divizarea este o operatiune prin care se realizeaza impartirea unei societati comerciale. Ea consta in impartirea intregului patrimoniu al unei societati comerciale, care isi inceteaza existenta, intre doua sau mai multe societati existente sau care iau astfel fiinta.
Divizarea poate fi in favoarea unor societati existente sau in favoarea unor societati noi, care iau fiinta cu aceasta ocazie.
Cand divizarea are loc in favoarea unor societati noi, societatea divizata se dizolva, fara lichidare, iar patrimoniul sau se imparte in doua sau mai multe fractiuni, pentru a constitui noi societati comerciale.

Legea reglementeaza desprinderea ca modalitate specifica de restructurare a societatilor comerciale, alaturi de fuziune, divizare, cesiune de active etc.

Desprinderea consta in separarea unei parti din patrimoniul unei societati comerciale, care nu isi inceteaza existenta, si transmiterea ei catre una sau mai multe societati care exista sau care se constituie.
Transmiterea se face in schimbul atribuirii de actiuni/parti sociale ale societatii/societatilor beneficiare.

Operatiunea poate privi asupra unuia sau mai multor elemente izolate (de exemplu, bunuri imobile, titluri in portofoliu) sau asupra unui ansamblu de bunuri (de exemplu, activul si pasivul unei ramuri de activitate).

Diferenta principala dintre desprindere si divizare partiala consta in aceea ca in prima situatie societatea transmitatoare nu se dizolva, pastrandu-si personalitatea juridica, intrucat ii este afectat doar patrimoniul, aportul transmis fiind inlocuit prin actiuni/parti sociale ale societatii beneficiare.

Asociatii sau actionarii societatii transmitatoare primesc in schimbul aportului transmis actiuni/parti sociale ale societatii beneficiare.
(Precizam aici ca literatura de specialitate considera ca intr-un asemenea caz se impune reducerea capitalului social al societatii transmitatoare, corespunzator partii de patrimoniu transmise societatii beneficiare).

Deasemenea, desprinderea se deosebeste si de cesiunea de active, intrucat societatea transmitatoare nu procedeaza la o vanzare ce ar implica plata unui pret, ci presupune atribuirea, in schimb, de actiuni/parti sociale.
Cum s-a precizat deja, operatiunea divizarii urmeaza in totalitate regulile de la divizare – si, implicit, de la fuziune – deoarece, din punct de vedere juridic, efectele desprinderii si divizarii sunt identice.

Divizarea si desprinderea sunt operatiuni cu implicatii majore asupra societatilor comerciale in cauza, inclusiv asupra statutului juridic al acestora. Cum statutul juridic al societatii este stabilit prin actul constitutiv, divizarea si desprinderea reclama modificarea actului constitutiv.

Hotararea privind divizarea (implicit, si desprinderea) se ia de adunarea generala extraordinara a actionarilor, in conditiile de cvorum si majoritate prevazute pentru modificarea actului constitutiv. Prin urmare, in cazul societatilor cu raspundere limitata, al societatilor in nume colectiv si al societatilor in comandita simpla, hotararea se ia in unanimitate.

In cazul societatilor pe actiuni si al societatilor in comandita pe actiuni este necesara o prima convocare, unde trebuie sa fie prezenti actionarii reprezentand trei patrimi din capitalul social, iar hotararea sa fie luata cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin jumatate din capitalul social. Daca nu sunt intrunite aceste proportii, la convocarile urmatoare este necesara prezenta actionariatului reprezentand jumatate din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin o treime din capitalul social.

In baza hotararii adunarii generale, administratorii intocmesc proiectul de desprindere, de obicei intitulat “proiect de divizare (partiala)”, dar si “proiect de aport partial de activ” sau chiar “contract de divizare”. Proiectul stabileste ansamblul conditiilor de realizare a operatiunii, cu indicarea elementelor de activ si pasiv ce urmeaza a fi transmise.

Datorita importantei pe care o are proiectul de divizare sau desprindere in realizarea respectivei operatii, legea reglementeaza principalele elemente pe care trebuie sa le cuprinda un asemenea proiect:
• forma, denumirea si sediul social al tuturor societatilor participante la operatiune
• fundamentarea (motivele care impun operatiunea, starea societatii, perspectivele ei etc.) si conditiile divizarii sau desprinderii
• stabilirea si evaluarea activului si pasivului care se transmit societatilor beneficiare
• modalitatile de predare a actiunilor sau a partilor sociale si data de la care acestea dau dreptul la dividende
• raportul de schimb al actiunilor sau al partilor sociale, daca este cazul.
Aceasta prevedere este necesara numai in situatia divizarii (cand societatea transmitatoare isi inceteaza existenta, iar asociatii acesteia au un interes deosebit in stabilirea raportului de schimb al actiunilor sau partilor sociale pe care le detin cu actiunile sau partile sociale ale societatii beneficiare), nu si in situatia desprinderii, cand societatea transmitatoare nu isi inceteaza existenta.
• cuantumul primei de divizare (si desprindere), daca aceasta se impune Prima de divizare este stabilita in scopul protectiei asociatilor societatii beneficiare si al acoperirii cheltuielilor necesitate de respectiva operatiune. Ea trebuie platita de noii asociati pentru actiunile sau partile sociale acordate de societatea beneficiara si reprezinta diferenta dintre valoarea de emisiune si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale.
• drepturile care se acorda obligatarilor (daca la divizare participa si o societate pe actiuni care a emis obligatiuni) si orice alte avantaje speciale
• data bilantului contabil de divizare sau desprindere, data care va fi aceeasi pentru toate societatile participante
• orice alte date care prezinta interes pentru operatiune.
Proiectul de divizare sau desprindere trebuie semnat de catre reprezentantii societatilor implicate si se depune la oficiul registrului comertului unde este inregistrata fiecare societate, in vederea verificarii legalitatii sale de catre judecatorul delegat.
In cazul divizarii, cand societatea transmitatoare isi inceteaza activitatea, proiectul trebuie insotit de o declaratie a societatii respective, cu privire la modul cum a hotarat sa isi execute obligatiile asumate.
Dupa vizarea de catre judecatorul delegat, proiectul se publica, pe cheltuiala partilor, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a.

(www.capital.ro-Autor: Paun Cristian
Publicat: 13 Septembrie 2005 )
Cea mai simpla operatiune este urmatoarea:
Se infiinteaza o firma noua ( cu aceleasi obiecte de activitate ) insa in special obiectul de activitate principal sa fie cel care intereseaza ( adica cel secundar din firma veche ( mama) , actionariatul trebuie sa fie diferit, adica sa fie mai nuantat ( deci nu identic), dupa care prin cesiune se cesioneaza parti sociale catre un actionar sau doi dintre care unul nu poate fi administrator in ambele societati.
Urmeaza in mod firesc contracte de transfer de proprietate sau de folosinta pentru bunurile vizate ( vanzare cumparare, inchiriere, comodat ) asupra unei parti din patrimoniu- (mijloace fixe, cladiri, utilaje etc).
Societatea veche se scade contabil cu aceste bunuri si cheltuieli, societatea noua le preia si le inregistreaza in contabilitate potrivit regulilor comune in materie de evidenta contabila.
Una se descarca , alta preia, societatile continuindu-si activitatile separat cu actionariatul si pe directia de piata proiectata. Principiul libertatii contractuale si dreptului de asociere !
E greu ?,... sau era asa de simplu ?
Totul este legal si asemnea operatiuni sunt de rutina in Comunitatea Europeana intre operatorii de pe diferite segmente de comert si industrie !
Avocat Anghelus Ion Gabriel
Va multumesc!
Intre timp am infiintat societatea noua in care sunt 2 asociati: asociatul unic de la cea veche (mama) si sotia acestuia. Cum se face cesiunea de actiuni? Societatea noua are capitalul social 200ron (minim) - 100 un asociat si 100 celalalt. Trebuie neaparat sa reduca din capitalul social al soc. vechi acesti 200 ron ai societatii desprinse?
Va multumesc din tot sufletul pentru ajutorul dat.
Salut. Doresc sa cesionez/vand SRL. Cumparatorul nu doreste sa cumpere cladirea/sediul. Am si un al doi-lea SRL. Cum se face desprinderea ? Pot transfera bunul direct Asociatilor ca PF? (vanzare/donatie)...
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2021
horia51, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divizare srl PetruSava PetruSava Buna ziua , vin cu urmatoarea intrebare: un SRL se poate diviza in doua societati comerciale diferite ? (vezi toată discuția)
Fuziune srl-consiliere am urmatoarea problema si nu stiu cum sa ma descurc. in anul 2000 am infiintat un srl (sa spunem 1 )in care asociati eram eu si sotia mea. in anul 2003 ... (vezi toată discuția)
Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)