avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii perioada de angajare dupa somaj fara intrerupere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

perioada de angajare dupa somaj fara intrerupere

buna ziua, as vrea sa stiu daca este o perioada dupa incetarea somajului in care sa imi caut de munca dar sa nu am intrerupere in contractul de munca deoarece sunt insarcinata si as vrea sa beneficiez de indemnizatie crestere copil. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:46, 26 Iunie 2011
Trebuie sa va angajati a doua zi dupa ce se incheie perioada de somaj pentru a putea sa aveti contributie continua.
Incetarea platii indemnizatiei de somaj poate constitui atat motiv de bucurie cat si de intristare, pentru ca poate insemna atat incadrarea in munca a persoanei nu demult in somaj, dar si expirarea perioadelor pentru care avea dreptul la aceasta forma de protectie sociala.

Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
- la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni;
- la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
- la 90 de zile de la data emiterii autorizatiei de functionare pentru a desfasura activitati independente sau a certificatului de inmatriculare, conform legii, daca realizeaza venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
- la data refuzului nejustificat de a se incadra conform pregatirii sau nivelului studiilor intr-un loc de munca situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;
- la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala sau la data intreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
- daca perioada de pensionare pentru invaliditate depaseste 12 luni;
- la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, de la data solicitarii pensiei anticipate sau la data cand pensia de invaliditate devine nerevizuibila;
- la data plecarii in strainatate a beneficiarului pentru o perioada mai mare de 3 luni;
- la data inceperii executarii unei pedepse privative de libertate pentru o perioada mai mare de 12 luni;
- in cazul decesului beneficiarului;
- la expirarea termenelor de repunere in plata a indemnizatiei de somaj;
- la expirarea termenelor de:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
- la expirarea termenului de 6 luni pentru:
a) absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
b) absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
c) persoanele care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate in munca si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu s-au putut incadra in munca.
- la data admiterii intr-o forma de invatamant, in cazul persoanelor asimilate somerilor, absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale si absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.
In concluzie data la care iesiti din somaj trebuie sa corespunda cu data unui nou contract de munca pentru a avea continuitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
ADRIAN CHELARU, Alte profesii
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. Adica in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului se iau in calcul si fractiunile de luna, asa cum spune textul de lege de mai sus.

3. Asa ca nu va speriati daca nu va angajati imediat cu prima zi dupa somaj. Dar sa nu fie o pauza prea mare (in special sa nu aveti o pauza de o luna de la 1 la 31).

4. Puteti sa incheiati si un contract individual de munca cu timp partial (sa zicem o ora pe zi) si veti putea beneficia si de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si de CCC pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj cosminaa cosminaa daca am terminat studiile (10 cls) acum 2 ani si jumatate si in aceasta perioada nu am muncit, pot depune acum dosar pentru somaj? mi-l vor acorda?? (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea liceului antalandreea antalandreea buna ziua, dar daca am depasit termenul de 60 de zile nu ma mai pot inregistra pentru somaj? va multumesc mult (vezi toată discuția)
Cat trebuie sa lucrezi ca sa beneficiezi de indemnizatie de somaj? beaca beaca Buna ziua am lucrat cu contract de muna o periuada de 5luni (adica am intrerupere)inainte de acestea,pot beneficia de aj. de somaj.Va multumesc (vezi toată discuția)