avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... DEPUNERE DECLARATII FISCALE- SEMNATURA ELECTRONICA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

DEPUNERE DECLARATII FISCALE- SEMNATURA ELECTRONICA

Codul de procedură fiscală
...
Art. 83
Depunerea declaraţiilor fiscale

(1) Declaraţia fiscală se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă cu confirmare de primire. Declaraţia fiscală POATE FI transmisă prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanţă.



HG nr. 1397/2010 - modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate"
...
Art. 3. — (1) Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entitati asimilate angajatorului, prevazute la art. 296 3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, AU OBLIGATIA depunerii declaratiilor prevazute la art. 1 prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu respectarea conditiilor prevazute in anexa nr. 8, prin intermediul portalului e-Romania.


... depunerea declaratiilor conform hg 1397/2010 presupune achizitionarea (obligatorie, ca altfel nu se pot depune declaratiile) unui certificat in vederea utilizarii semnaturii electronice.



Norma tehnica si metodologica din 13 decembrie 2001 pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica

Art. 1. - Orice persoana, fizica sau juridica, aflata pe teritoriul Romaniei POATE beneficia de servicii de certificare in vederea utilizarii semnaturii electronice in sensul definit a art. 4 din Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, denumita in continuare lege.


1. poate un hg (1397/2010) sa impuna o singura modalitate ("transmitere la distanta") de depunere a declaratiilor si sa le excluda pe celelalte 2 (ghiseu, posta) prevazute de codul de procedura fiscala?

2. poate un hg (1397/2010) sa transforme in OBLIGATIE procurarea (cumpararea) de servicii de semnatura electronica, in conditiile in care acest serviciu este definit ca un DREPT al contribuabililor ("POT BENEFICIA") in Norma tehnica si metodologica din 13 decembrie 2001 pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica???...

....practic, sa se excluda semnatura olografa ("de mana") in relatia cu o entitate publica... e legal asa ceva???!!!

... mai exista undeva in europa, in lume, in relatia contribuabil- fisc o asemenea OBLIGATIE a contribuabilului (de cumparare "semnatura electronica" pentru a putea "declara" impozite si taxe fiscului)???!!!

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
ContSters123067, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 20:04, 25 Iunie 2011
Cred ca s-au incurcat singuri intre atatea reglementari si schimbari la reglementari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura electronica activsorf activsorf Declaratia 100 se depune obligatoriu cu semnatura electronica,sau se poate depune ca si pana acum ? (vezi toată discuția)
Procura pentru semnatura electronica alina40 alina40 Buna ziua, daca a depus cineva la ANAF declaratia 150 si documentele solicitate pentru semnatura electronica, poate ne ajuta spunandu-ne ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Semnatura electronica atancoc atancoc stie cineva ceva legat de obligativitatea semnaturii electronice de la 1 iulie?care-i nr.legii?:O (vezi toată discuția)