avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... diminuare pret imobile dupa vanzare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

diminuare pret imobile dupa vanzare

Buna ziua,
am un client care a cumparat un teren intravilan cu o forma ceva mai ciudata (greu de masurat). A trebui sa se decida rapid si dupa ce a platit a depistat ca diferenta de suprafata este de fapt cu mai bine de 10% mai mica (in urma masuratorii topografice). Acum doreste sa obtina o reducere de pret. In codul civil nu prea da argumente - doar ca termenul de prescriptie ar fi de 1 an de la tranzactie.
A mai avut cineva vreun astfel de caz. Ce argumente ati folosit si care a fost deznodamantul? Cum ati stabilit valoarea de despagubit ; mai ales ca in acest caz pe teren era si o constructie de o oarecare valoare - relativ mica in comparatie cu terenul - dar tranzactia s-a facut per total fara vreo impartire a pretului.
multumesc.
se face o expertiza: cat valoreaza constructia, cat valoreaza terenul si se afla valoarea de 10% din teren ce va trebui inapoiata de vanzator, cumparatorului.
Deci sa inteleg ca intr-un asemenea caz sunteti de acord ca trebuie restituita o parte proportionala din pret. Ma interesau ceva mai mult argumentele care pot fi folosite si care ar fi procedura castigatoare pentru ca notificarea si in general un asemenea demers sa aiba succes?
Daca in contract nu au fost prevazute clauze speciale cu privire la ce se intampla daca... (si astea nu ar fi fost atat de greu de scris pe cat era de masurat, dar n-am prea vazut nici un contract facut de notar care sa le prevada) atunci se aplica regulile din art 1327-1329 c. civ.

Numai ca nu prea sunt usor de "citit" si lucrurile depind de cartea in care judecatorul a citit interpretarea lor si de ce a vrut sa priceapa din ele...

Parerea mea (inspirata aici din Dan Chirica) e asta:
- daca vanzarea s-a facut "cu aratare de cuprinsul sau si pe atat masura", adica suprafata este mentionata in contract SI in functie de aceasta s-a stabilit pretul = atatia mp. cu pretul de atat/mp. (ceea ce nu prea pare a fi cazul dvs. unde nici macar distinctia intre pretul terenului si al casei nu s-a facut) atunci vanzatorul ar urma sa suporte scaderea corespunzatoare a pretului (1327).
- daca vanzarea s-a facut "altfel decat pe atat masura" , adica suprafata totala este mentionata in contract, dar pretul este stabilit global (cazul dvs) cumparatorul nu are drept la scadere pentru lipsa, "decat in cazul cand... lipsa pretuieste a douazecea parte din pretul total al vanzarii". (art 1329). Adica... valoarea terenului lipsa e mai mare de 20 la% din pretul contractului?

Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult, at intuit foarte bine care este situatia exacta in cazul de fata. Am facut tocmai astazi o notificare prin executor prin care ii informez pe vanzatori a, cumparatorul doreste diminuarea pretului deoarece diferenta este de peste 15% din suprafata deci cu siguranta peste a 20-cea parte adica doar 5% din pretul total al vanzarii.
Credeti ca ar trebui sa inregistrez imediat si actiunea in numele cumparatorului din moment ce peste nici 15 zile expira termenul de prescriptie?
multumesc inca o data.
sgeronimo2000 a scris:

diferenta este de peste 15% din suprafata deci cu siguranta peste a 20-cea parte adica doar 5% din pretul total al vanzarii.


Marturisesc ca aceasta exprimare ma cam duce la ... limita buimacelii. :O

O valoare care e de doar 5% din pretul vanzarii n-are cum sa fie totodata mai mare de 20 % din acelasi pret al vanzarii oricat de zapacita ar fi matematica mea...

Ma rog, daca ziceti ca partea care va lipseste ar valoara mai mult decat 20% din pretul pe care l-ati platit, promovati actiunea, daca nu ... poate tine si la ...plesneala. Ce sa zic...
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Suparafata terenului este mai mica decat in contractul de vanzare cumparare depends depends Am cumparat un casa cu un teren in suprafata de 343mp (cu tot cu casa). Am facut niste masuratori si suprafata a iesit mai mica cu aprox. 50mp. La sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare teren, va rog ajutor samy64 samy64 buna ziua va rog ajutati-ma .Mama mea a vandut un teren ingradit in suprafata de 2000mp situat in extravilanul municipiului Sighisoara la data de 08.mai .2006. ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren romeoproiectare romeoproiectare Buna ziua ! Asi dori sa va descriu o situatie mai delicata cu privire la un teren astfel : In 07.01.2007 a cumparat prin contract notarial, suprafata de ... (vezi toată discuția)