avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare teren, va rog ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare teren, va rog ajutor

buna ziua va rog ajutati-ma .Mama mea a vandut un teren ingradit in suprafata de 2000mp situat in extravilanul municipiului Sighisoara la data de 08.mai .2006. in toate actele pe care mama mea le detine : Titlu de proprietate, extras CF,dezmembrare acest teren apare in urma masuratorilor efectuate de catre topografi avand o suprafata de 2000mp. Ulterior incheierii contractului de vanzare-cumparare (respectiv inceputul anului 2009) cumparatorii reclama ca terenul are 1600mp in loc de 2000mp,si pretind predarea diferentei de 400mp.
Mama mea s-a oferit sa le restitue contravaloarea diferentei de bani corespunzatoare diferentei de teren daca intradevar este asa. Cumparatorii au pretentia la o suma de 2 ori mai mare decit au platit pe tot terenul si o amenninta incontinuu pe mama mea .In urma cu putin timp aceasta a primit o citatie de chemare in instanta pentru data de 09. octombrie 2009. Prin actiunea de revendicare cumparatorii cer obligarea paratei la predarea in proprietate a suprafetei de 400mp.
Ce trebuie sa scriu in Intampinare?in apararea mamei mele
Toate discutiile precontractuale s-au purtat asupra pretului terenului si nu asupra suprafetei . terenul este ingradit asa a fost si in momentul vanzarii-cumpararii
Cel mai recent răspuns: samy64 , utilizator 00:32, 16 Septembrie 2009
Parerea mea este ca trebuie sa apelati la serviciile unui avocat. Nu neglijati aceasta problema. Oricum din cate am inteles mama dvs a fost un vanzator de buna credinta, nu este expert topo sa stie cat avea terenul in realitate.
Pe de alta parte toti avem "pretentii" insa nu intotdeauna instanta ni le si aproba.
Ce scrie in contractul de vanzare cumparare a terenului? S-a calculat pretul pe mp, sau un pret integral pentru terenul inscris in CF X?
Si apoi, pe ce se bazeaza reclamantii cumparatori cand pretind ca terenul are doar 1600 mp si nu 2000 de mp, cat a rezultat din planul cadastral?
In cazul in care diferenta este mai mica de 5% din suprafata din acte si in contract nu s-a calculat pret pe mp, vanzarea ramane valabil perfectata, conform art. 1329 Cod civil.
Daca diferenta este mai mare de 5% in minus, conform art. 1329 Cod civil, raportat la 1327 Cod civil ( in care se prevede ca diferenta de pret este proportionala cu diferenta de suprafata) vanzatorul este dator sa restituie o scadere din pret proportionala cu diferenta, exact asa cum s-a oferit mama dvs. sa faca.
Depinde foarte mult ce prevede contractul incheiat de mama dvs., ce clauze speciale are - poate ca exista vreo clauza in care se obliga la despagubiri enorme, asa cum cer cumparatorii, daca terenul nu are exact la milimetru suprafata din CF....trebuie sa verificati:)
Reclamantii pot cel mult, in cel mai rau caz, sa obtina o rezolutiune a contractului, invocand, de exemplu, ca suprafata reala a terenului cumparat este insuficienta pentru ceea ce doreau sa faca ei cu acel teren ( desi putin plauzibil la suprafata asta, se poate construi, se poate...cultiva trifoi, orice , la fel de bine si pe 1600 de mp si pe 2000 de mp). In acest caz, mama primeste inapoi terenul, liber de sarcini, iar ei primesc inapoi pretul platit si cheltuielile cu contractul de cumparare.
Am o mica nelamurire...in 2006 vanzarea unui teren, fie el intravilan sau extravilan, nu se putea face fara cadastru si extras de carte funciara (ma refer la vanzarea sub forma autentica, incheiata in fata notarului public).
Daca aceasta este cazul, iar in cadastru si cartea funciara terenul a avut 2000 mp, nu inteleg unde s-au putut "evapora" 400 mp, asa cum pretind cumparatorii...
Vanzarea s-a facut in forma autentica, in fata unui notar public. Atat in titlul de proprietate cat si in extrasul cf terenul apare cotat cu suprafata de 2000mp. terenul a fost masurat de catre doi topografi diferiti cu ocazia intabularii si cu ocazia dezmembrarii . Cumparatorii au venit ulterior cu a treia masuratoare din care reies doar 1650 mp

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare pret imobile dupa vanzare AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Buna ziua, am un client care a cumparat un teren intravilan cu o forma ceva mai ciudata (greu de masurat). A trebui sa se decida rapid si dupa ce a platit a ... (vezi toată discuția)
Suprafete suprapuse,tp si cf 1Adriana 1Adriana Mama vinde casa si 800 mp (din totalul de 2000mp),uneia dintre fiice in 1970.Cand se emite TP in 1997,suprafata apare nemodificata in intravilan,adica ... (vezi toată discuția)
Diferenta între suprafețe vidastefan vidastefan Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți ce trebuie făcut pentru intrarea în normalitate și legalitate dacă pentru terenul proprietate pe care îl dețin ... (vezi toată discuția)