Buna ziua,
am un client care a cumparat un teren intravilan cu o forma ceva mai ciudata (greu de masurat). A trebui sa se decida rapid si dupa ce a platit a depistat ca diferenta de suprafata este de fapt cu mai bine de 10% mai mica (in urma masuratorii topografice). Acum doreste sa obtina o reducere de pret. In codul civil nu prea da argumente - doar ca termenul de prescriptie ar fi de 1 an de la tranzactie.
A mai avut cineva vreun astfel de caz. Ce argumente ati folosit si care a fost deznodamantul? Cum ati stabilit valoarea de despagubit ; mai ales ca in acest caz pe teren era si o constructie de o oarecare valoare - relativ mica in comparatie cu terenul - dar tranzactia s-a facut per total fara vreo impartire a pretului.
multumesc.
Stimata Doamna Av. Romascanu,
Nu vroiam sa va "buimacesc", efectiv interventia dumneavoastra mi-a fost de ajutor insa art. 1329 - astfel cum l-ati citat si dumneavoastra "decât în cazul când excedentul sau lipsa pretuieste o a douăzecea parte din preţul total al vânzării." se refera la a 20-cea parte dintr-un intreg adica 100/20, deci trebuie sa sutin si sa sper in continuare ca e vorba de fapt de 5% din pretul total al vanzarii. Trebuie insa sa recunosc ca majoritatea dintre colegii de cabinet au interpretat in prima faza tot 20% - dar au revenit asupra acestei primei pareri imediat ce au recitit textul.
Oricum am facut dja notificarea si clientul mi-a solicitat sa incerc indiferent de sanse... ori eu chiar cred ca are - insa depinde si de alte elemente mai putin obiective din pacate.
Ce ma interesa mai tare este daca ar trebui sa incep inainte de a expira termenul de prescriptie si actiunea sau ajunge faptul ca am facut notificarea prin executor?
cu stima,
NSF
Da. Incredibil. Puteam sa jur ca e 20%...desi cu manuta mea am scris "a douazecea parte". :hammer:
Ce-i drept nu mi-a fost dat sa ma folosesc in practica de acest text, caz in care l-as fi citit cu mai multa atentie pe nuante.
Notificarea nu suspenda/nu intrerupe termenul de prescriptie. Parere mea e ca trebuie introdusa cerere de chemare in judecata.
Multumesc fooarte mult pentru sfat si ajutor. Imi era importanta confirmarea dumneavoastra - altfel plec acum la lupa.
Am facut o notificare prin executor in care i-am dat 5 zile termen sa se conformeze dupa care voi introduce actiunea.
raportul dintre teren si constructie l-am dedus dintr-o expertiza extrajudiciara din aceeasi perioada; de une am putu mai departe sa deduc pretul pe metru patrat si deci valoarea cu care trebuie diminuat pretul:love2:.
cu stima,
NSF