avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... diminuare pret imobile dupa vanzare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

diminuare pret imobile dupa vanzare

Buna ziua,
am un client care a cumparat un teren intravilan cu o forma ceva mai ciudata (greu de masurat). A trebui sa se decida rapid si dupa ce a platit a depistat ca diferenta de suprafata este de fapt cu mai bine de 10% mai mica (in urma masuratorii topografice). Acum doreste sa obtina o reducere de pret. In codul civil nu prea da argumente - doar ca termenul de prescriptie ar fi de 1 an de la tranzactie.
A mai avut cineva vreun astfel de caz. Ce argumente ati folosit si care a fost deznodamantul? Cum ati stabilit valoarea de despagubit ; mai ales ca in acest caz pe teren era si o constructie de o oarecare valoare - relativ mica in comparatie cu terenul - dar tranzactia s-a facut per total fara vreo impartire a pretului.
multumesc.

Stimata Doamna Av. Romascanu,
Nu vroiam sa va "buimacesc", efectiv interventia dumneavoastra mi-a fost de ajutor insa art. 1329 - astfel cum l-ati citat si dumneavoastra "decât în cazul când excedentul sau lipsa pretuieste o a douăzecea parte din preţul total al vânzării." se refera la a 20-cea parte dintr-un intreg adica 100/20, deci trebuie sa sutin si sa sper in continuare ca e vorba de fapt de 5% din pretul total al vanzarii. Trebuie insa sa recunosc ca majoritatea dintre colegii de cabinet au interpretat in prima faza tot 20% - dar au revenit asupra acestei primei pareri imediat ce au recitit textul.
Oricum am facut dja notificarea si clientul mi-a solicitat sa incerc indiferent de sanse... ori eu chiar cred ca are - insa depinde si de alte elemente mai putin obiective din pacate.
Ce ma interesa mai tare este daca ar trebui sa incep inainte de a expira termenul de prescriptie si actiunea sau ajunge faptul ca am facut notificarea prin executor?
cu stima,
NSF
Da. Incredibil. Puteam sa jur ca e 20%...desi cu manuta mea am scris "a douazecea parte". :hammer:
Ce-i drept nu mi-a fost dat sa ma folosesc in practica de acest text, caz in care l-as fi citit cu mai multa atentie pe nuante.

Notificarea nu suspenda/nu intrerupe termenul de prescriptie. Parere mea e ca trebuie introdusa cerere de chemare in judecata.
Multumesc fooarte mult pentru sfat si ajutor. Imi era importanta confirmarea dumneavoastra - altfel plec acum la lupa.
Am facut o notificare prin executor in care i-am dat 5 zile termen sa se conformeze dupa care voi introduce actiunea.
raportul dintre teren si constructie l-am dedus dintr-o expertiza extrajudiciara din aceeasi perioada; de une am putu mai departe sa deduc pretul pe metru patrat si deci valoarea cu care trebuie diminuat pretul:love2:.
cu stima,
NSF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suparafata terenului este mai mica decat in contractul de vanzare cumparare depends depends Am cumparat un casa cu un teren in suprafata de 343mp (cu tot cu casa). Am facut niste masuratori si suprafata a iesit mai mica cu aprox. 50mp. La sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare teren, va rog ajutor samy64 samy64 buna ziua va rog ajutati-ma .Mama mea a vandut un teren ingradit in suprafata de 2000mp situat in extravilanul municipiului Sighisoara la data de 08.mai .2006. ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren romeoproiectare romeoproiectare Buna ziua ! Asi dori sa va descriu o situatie mai delicata cu privire la un teren astfel : In 07.01.2007 a cumparat prin contract notarial, suprafata de ... (vezi toată discuția)