avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pensia...obligatorie la intreprinderea individuala ?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pensia...obligatorie la intreprinderea individuala ?

Din cate stiu , in cazul inbtreprinderii individuale,obligatorii sunt cotizatiile de 5.5 % CAS si 16% impozit pe venit. Poate cineva sa-mi spuna daca si pensia este obligatorie? Daca da, care este procentul acestei contributii ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana_Pentalog , utilizator 17:56, 30 Iunie 2011
Ca titular de PFA/II nu se mai plateste CAS pentru pensie.
Va multumesc!
Dar in situatia in care titularul PFA este si consilier local la a carui indemnizatie de sedinte i se retine contributia la pensii.
Multumesc!
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale, conform Legii 263/2010 (sistemul unitar de pensii publice):

Art. 6 (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
................................

Deci, daca aveti CIM cu 2 ore pe zi, venitul din II nu este exclusiv, asa ca nu sunteti obligata sa platiti contributia de asigurari sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Legea 263/2010 kriss2304 kriss2304 Buna seara! Vreau sa va intreb daca o persoana care e si pfa, dar e si angajat si deja plateste impozit pentru pensie din acel salariu nu mai este nevoit sa ... (vezi toată discuția)
Contributii pensii pentru pfa andy18 andy18 Am un PFA deschis din ianuarie 2011. Sunt cu plata la zi pt contributiile la sanatate si impozitul pe venit, in schimb la pensii nu am contribuit pana in ... (vezi toată discuția)