avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... permis de sedere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

permis de sedere

Am fost casatorit cu o romanca. Acum am divortat. Eu sunt cetatean turc. Am carte de rezidenta pentru reintregirea familiei prin prisma faptului ca la data eliberarii acestuia eram casatorit cu o romanca. Acum in urma divortului mi-a fost acordat drept de vizita pentru copilul meu minor aflat in Romania in fiecare week-end de vineri pana duminica atunci cand ma voi afla in romania si cate o luna de zile in timpul vacantei de vara.
Intrebari:
1. dupa divort trebuie sa predau autoritatilor consulare din Turcia cartea mea de rezidenta care nu este inca expirata?
2. cum procedez in cazul in care predau cartea de rezidenta sa beneficiez de dreptul meu conferit de instanta de judecata de a avea legaturi cu copilul meu minor aflat in Romania?
3. de asemenea ma gandesc sa-mi deschid o afacere in RomANIA ca persoana fizica eu in Turcia fiind electrician si depanator de electrocasnice. Se poate acest lucru sau nu si cum se procedeaza!
multzumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 18:37, 26 Iunie 2011
Trebuie sa predati autoritatilor cartea de rezidenta.

In baza hotararii instantei si a jurisprudentei CEDO care spune: „Obligaţia pozitivă a autorităţilor naţionale de a lua măsuri care să înlesnească întâlnirile dintre un părinte şi copilul său nu este una absolută şi trebuie privită prin prisma intereselor superioare ale copilului.” Autoritatile consulare vor trebuii sa va elibereze o viza cu intrari multiple

Permisul de sedere activitati comerciale.
Dupa intrarea in Romania trebuie sa obtineti un permis de sedere. Acesta atesta rezidenta dumneavoastra in Romania si il puteti obtine de la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care locuiti. Pentru obtinerea permisului de sedere veti depune personal o serie de documente (vi se va prelua si imaginea), cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

Pentru prima prelungire a dreptului de sedere (obtinerea primului permis de sedere) pentru activitati comerciale trebuie sa prezentati urmatoarele documente:

- cerere;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;
- certificat constatator;
- avizul Agentiei Romane pentru Investitii Straine;
- certificat de inmatriculare al societatii comerciale (original si copie);
- actul constitutiv al societatii comerciale (original si copie);
- hotararea judecatoreasca de infiintare (original si copie);
- dovada mijloacelor de intretinere,
- dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social (original si copie);
- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie); click 6
- dovada asigurarii sociale;
- adeverinta medicala;
- taxe.

Permisul de sedere se reinnoieste cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celui anterior. Pentru prelungirea ulterioara a dreptului de sedere (obtinerea unui nou permis de sedere) trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

- cerere;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;
- certificat constatator;
- planul de afaceri;
- inscrierile de mentiuni;
- certificat cuprinzand principalii indicatori economico-financiari;
- adeverinta eliberata de I.T.M./contracte de munca inregistrate la I.T.M. in cazul in care, alternativ la investitie, strainul a creat locuri de munca;
- dovada mijloacelor de intretinere;
- dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social (original si copie);
- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);
- dovada asigurarii sociale;
- adeverinta medicala;
-taxe.

Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de sedere va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. In cazul in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Dreptul de sedere temporara pentru activitati comerciale se prelungeste succesiv pentru perioade de 1 an. In cazul strainilor care fac dovada ca au efectuat investitii de minimum 500.000 de euro sau ca au creat peste 50 de locuri de munca cu norma intreaga, dreptul de sedere se prelungeste pentru 3 ani.

Cuantumul investitiei si numarul locurilor de munca se calculeaza in functie de cota de participare a asociatului sau actionarului la societatea comerciala.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Va multzumesc pentru raspuns.
mai este o problema, eu nu am foarte multi bani pentru a desfasura o activitate comerciala asa cum spune legea cu investirea unor sume de 30000 euro. eu as vrea sa functionez ca persoana fizica autorizata sau cam asa ceva. se poate?
Va trebuii sa intrebati la Oficiul Roman pentru Imigrari. www.ori.mai.gov.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere viza sedere pt cetateni irakieni ontherocksltd ontherocksltd buna ziua. caz ipotetic. daca un cetatean irakian detine o societate comerciala in romania cum poate obtine viza de sedere indelungata la noi in tara? ... (vezi toată discuția)
Cetatean american sa obtina permis de sedere si sa deschida propria afacere florentina_ardelean florentina_ardelean Buna. Am un prieten american care vrea sa obtina permis de sedere in Romania mai lung de 90 de zile si de asemenea sa isi deschida propria afacere de ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere in ro pentru cetateni turci marinelacotta marinelacotta Am rugamintea daca imi puteti spune care sunt actele necesare pentru obtinerea permisului de sedere in Romania pentru niste cetateni turci care detin viza tip ... (vezi toată discuția)