avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Localizare teren !!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Localizare teren !!

Buna ziua ! Detinem un act de vanzare cumparare teren in mereaua satului, din 1925. La colectivizare terenul a fost luat de GAC fara ca titularul sa se inscrie in cooperativa. Din 1991 ne chinuim sa intram in posesia lui, dar intre timp o parte din acesta, 3,5 ha a fost trecut in intravilan . Acum justitia romana se face ca nu intelege si nu ne acorda terenul, spunand ca terenul nu este acelasi, nu ne poate da teren intravilan pentru ca am avut extravilan !!!
Legal, cine poate verifica si stabili amplasamentul schitei noastre? Mentionez ca schita este legalizata de organele competente la acea data.
Multumesc anticipat !!
Cel mai recent răspuns: ContSters221975 , utilizator 09:17, 8 Octombrie 2011
Ipotetic, nu cunosc detaliile problemei cu care va confruntati, insa dvs. trebuie sa convingeti (banuiesc-instanta) ca suprafata de teren situata la data deposedarii (fara titlu...sa inteleg) in "extravilan", la data solicitarii de punere in posesie, se afla in "intravilan".

O expertiza topografica ce ar raspunde la acest obiectiv, nu ar rezolva dilema?Depinde si de stadiul procesual in care sunteti si de motivatia in drept a instantei...depinde de mai multi factori.

Evident, ar trebui si inscrisuri doveditoare in acest sens (ipotetic-data/actul administrativ -sa zicem Hotararea Consiliului local care a aprobat PUZ/trecerea din extravilan in intravilan, pentru suprafata de teren aflata in litigiu, actul de proprietate al autorilor dvs./date de la CF/Arhivele Statului-dupa caz, etc.).

Conform DEX, merea reprezinta campie, pajiste, imas, teren arabil delimitat. Deci, dvs. vi s-a preluat teren arabil extravilan. Conform legii 18/1991, art. 11 alin.2 indice 1
(2.1) Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara inscriere in cooperativele agricole de productie sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca acestea nu au fost atribuite legal altor persoane.
Problema intervine in art. 14 din aceeasi lege:
(2) Atribuirea efectiva a terenurilor se face, in zona colinara, de regula, pe vechile amplasamente, iar in zonele de campie, pe sole stabilite de comisie si nu neaparat pe vechile amplasamente ale proprietatii, in cadrul perimetrelor actuale ale cooperativelor agricole de productie.
In mod normal, comisia locala de fond funciar daca ati formulat cerere, trebuia sa va puna in posesie in 1991 pentru 3.5 ha teren arabil extravilan (cum era cand s-a facut preluarea de catre GAC), cu respectarea sau nu a vechiului amplasament, in functie de zona unde este situat terenul (colina sau ses).
In registrul agricol 1959-1963 (dinainte de colectivizare), cum figureaza terenul? Vechiul amplasament se poate identifica printr-o expertiza tehnica extrajudiciara, cu ajutorul actelor pe care le detineti si, eventual, cu martori, insa retrocedarea se face pentru aceeasi categorie de folosinta pe care o avea terenul cand a fost preluat (din moment ce GAC a preluat extravilan, tot extravilan trebuia sa vi se retrocedeze).
Ce nu inteleg eu este de ce, daca ati facut cerere inca din 1991, nu v-a pus nimeni in posesie pana acum?
Multumesc pentru raspunsuri !!!
Am cautat in dex si nu am gasit explicatii la cuvantul merea !!! As dori sa stiu ce dex cuprinde aceasta explicatie si daca precizeaza situarea acesteia in intra sau extravilan !!?

Referitor la expertiza, instanta nu a aprobat cererea noastra, iar recursul nu ne-a dat castig de cauza !!
Doresc sa cer o revizuire a procesului si am nevoie de o davada in sprijinul celor prezentate, adica apartenenta la intravilan a unei parti a terenului !
Multumesc anticipat pentru ajutor !
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
ContSters210520, utilizator

Conform DEX, merea reprezinta campie, pajiste, imas, teren arabil delimitat. Deci, dvs. vi s-a preluat teren arabil extravilan

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Buna ziua !!
Revin deoarece problema mea persista ...
As dori sa inteleg de ce merea, care reprezinta campie, pajiste , imas, teren arabil delimitat, inseamna extravilan. De cand se folosesc termenii de intravilan si extravilan ?
Iata, spre exemplificare, si o decizie civila in care mereaua are sensul de extravilan: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Referitor la legea 247/2005 florica72 florica72 Buna seara!!! AS DORI SA IMI RASPUNDETI DACA E POSIBIL, CU PRIVIRE LA UN TEREN INTRAVILAN DE 15000MP PE CARE BUNICII L-AU AVUT IN POSESIE INAINTE DE ... (vezi toată discuția)
sentinta data pe legea 18/1991 limuzina limuzina In urma procesului sentinta a fost data favorabil partii adverse Bunicul meu a intrat in CAP cu un teren, tatal meu in baza legii 18/1991 a solicitat acest ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate ContSters115731 ContSters115731 Bunica mea si fratele acesteia au avut in proprietate fiecare o parcela de cate 900 mp fiecare, mostenire de la parintii lor, deci l800 in total.Prin anii ... (vezi toată discuția)