avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmembrarea imobilului fara acordul coproprietarilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmembrarea imobilului fara acordul coproprietarilor

buna ziua, as dori sa stiu ce pot face in cazul in care coproprietarii unui imobil nu sunt de acord cu dezmembrare si nu vor sa-si dea acordul voluntar la notar in acest sens. ce solutii am ?

multumesc


Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 21:01, 1 Iulie 2011
Dezmembrarea se face pentru a se face impartirea loturilor ibtre coproprietari si iesirea din indiviziune?
Daca este astfel, atunci cel mai bine ar fi sa mergeti sa promovati o actiune in instanta pentru iesire din indiviziune pentru ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune. Pentru a va partaja trebuie sa se faca un raport de expertiza si instanta va decide cum sa imparta imobilul intre coproprietari.
Daca insa scopul dezmembrarrii este acela de a vinde un lot rezultat in urma dezmembrarii, atunci nu se poate face acest lucru fara acordul coproprietarilor. Notarul va autentifica actul in prezenta tuturor sau cei lipsa trebuie sa fie reprezentati cu mandat special
Pentru instrainare se pot face acte, fara consimtamantul coindivizarilor, sub conditie rezolutorie-in sensul ca bunul sa cada, in conditiile unui partaj , in lotul vanzatorului.
Altfel, in instanta, partaj si apoi restul(de instrainare, de inchiriere, etc).In instanta , se va dispune o expertiza care sa evalueze imobilul in ansamblu si apoi sa se faca mai mule propuneri de lotizare si atribuire a lor coindivizionarilor., in raport cu cota cuvenita., in raport cu principiile care guverneaza proprietatea in indiviziune.
Imobilul este deja impartit in cf....suntem doi proprietari care avem cate jumatate din imobil. In cf aparem amandoi cu terenul aferent si zona din imobil aferanta. Problema este ca eu vreau sa am bransament separat de gaz....si cum avem acelasi numar pe casa nu pot decat sa ma leg la bransamentul vecinului (care imi cere o suma prea mare de bani). Solutia ar fi sa dezmembrez sau sa apartamentez casa mea...sa sa pot sa imi fac bransament separat de gaz sau orice altceva doresc...fara sa ii cer acordul vecinului la notar de fiecare data cand fac o schimbare. Problema este ca vecinul nu e de acord sa vina sa semenze pentru dezmembrare/apartamentare. Mai e vreo solutie inainte de a-l actiona in judecata? am sanse de castig daca il actionez in judecata?
Daca in CF sunteti in indiviziune notarul nu a poate face un act de dezmembrare si partaj fara acordul coproprietarului. Daca va adresati instantei nu este corect ca cineva sa va garanteze castigul. Cert este ca cererea catre instanta de iesire din iindiviziune se va solutiuna cu iesire din indiviziune pentru ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in aceasta stare. Problema mai este ca sunteti coproprietari si pe constructie din ce inteleg eu si ca sa puteti sa partajati casa, care este un singur corp, trebuie sa o apartamentati. Si aceasta operatiune trebuie facuta impreuna cu celalat coproprietar. Incercati sa promovati o actiune in instanta daca nu aveti acordul coproprietarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietar - vanzare Rubia Rubia Rubia Rubia Detin o treime dintr-un teren si imobilul aferen. Adica suntem 3 proprietari cu parti egale. Va rog sa im ispuneti daca eu pot instraina partea mea prin ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare fara iesire din indiviziune angella angella O problema m/a pus pe ganduri: daca sunt doi copropietari pe o suprafata de teren(cu constructii) si vor sa o dezmembreze in doua parcele dar fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, se poate face ieșirea din indiviziune doar pe o ... StefanIulianIon StefanIulianIon Bună ziua, se poate face ieșirea din indiviziune doar pe o cotă parte? Adică dacă eu am 1/3 dintr-un imobil pot face cerere la notar să ies din ... (vezi toată discuția)