avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... POT SA IMI RECUPEREZ AVANSUL ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

POT SA IMI RECUPEREZ AVANSUL ?

ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE



Intervenit intre subscrisii :
I. "XYZ" domiciliat in ..... , si sotia "XYZ" cu acelasi domiciliu....... , in calitate de VANZATORI PROMITENTI si
II. "XYZ" domiciat in........ , in calitate de CUMPARATOR PROMITENT , intre care a intervenit prezenta conventie :
1. Subsemnatii vanzatori promitenti , ne obligam sa vindem cumparatorului promitent , dupa ce li se va aproba acordarea unui credit imobiliar in suma de 31.000 EUR , de catre banca "ABC" , imobilul inscris in cartea funciara sub nr. .... , teren rat , in suprafata de 1.700 mp , bunul nostru comun dobandit cu titlu de cumparare.
2. pretul integral de vanzare-cumparare este de 41.000 EUR , pret ce va fi achitatde cumparatori dupa cum urmeaza : subsemnatii vanzatori promitenti recunoastem ca am incasat de la cumparatorul promitent anterior incheierii sii autentificarii prezentului act suma de 10.000 EUR , urmand ca diferenta de pret neincasata in suma de 31.000 EUR , sa-mi fie achitata de cumparator dintr-un credit imobiliar ce le va fi acordat de banca "ABC" , dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica notariala.
3. Subsemnatii vanzatori-promitenti declaram ca am dobandit imobilul in conditiile specificate la pct. Nr. 1 din prezentul contract , nu a fost scos din circuitul civil , este liber de orice sarcini sau procese asa cum rezulta din extrasul C.F. anexat. De asemenea ma oblig sa procur toate actele necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica notariala si sa inchei acest act de indata ce cumparatorii vor obtine aprobarea acordarii creditului imobiliar in suma de 31.000 EUR , de catre banca "ABC". Totodata , ne obligam sa predam imobilul care face obiectul prezentului act in folosinta si proprietatea cumparatorilor dupa inchierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica notariala si dupa virarea banilor in cont , cu plata la zi a cheltuielilor de intretinere si a impozotelor si taxelor datorate Bugetului local.
4. Nimeni nu se poate razgandi de la acest act.
5. In situatia nerespectarilor clauzelor contractuale de catre vreuna din parti , prezentul contract poate fi valorificat prin instanta de judecata pe calea prestatiei tabulare , partea in culpa urmand a suporta cheltuielile de judecata. De asemenea , subsemnatii vanzatori promitenti mentionam ca in situatia in care actul de vanzare-cumparare in forma autentica nu se va incheia din vina noastra voi avea obligatia sa restitui cumparatorilor promitenti dublul avansului incasat , iar in cazul in care subsemnatul cumparator promitent voi refuza inchierea contractului in forma autentica sunt de acord sa pierd avansul achitat.
6. Orice clauza a prezentului antecontract va putea fi modificata numai prin consimtamant mutual.




Mentionez ca banca a respins creditul imobiliar , prin expertiza valorificandul doar la suma de 5000 EUR. Am fost angajat legal la vanzatorul-promitent sii aveam posibilitatea
sa solicit un credit bancar . vanzatorul promitent la 3 luni de la efectuarea prezentului act mi-au desfacut cartea de munca.
Cel mai recent răspuns: So!id , utilizator 09:56, 4 Septembrie 2008
Asa cum rezulta din continutul antecontractului raportat la starea de fapt descrisa de catre dvs., puteti promova cu succes o actiune in pretentii impotriva promitentului vanzator in vederea recuperarii avansului platit.
Contactati un avocat pentru a initia acest demers juridic .
"1. Subsemnatii vanzatori promitenti , ne obligam sa vindem cumparatorului promitent , dupa ce li se va aproba acordarea unui credit imobiliar in suma de 31.000 EUR , de catre banca "ABC" ,..."

Ar putea fi interpretata clauza aceasta in sensul ca antecontractul se naste dupa indeplinirea conditiei suspensive referitoare la aprobarea creditului, intrucat conditia afecteaza insasi existenta actului. Potrivit art. 1012 Cod civ, in cazul in care nu este fixat un termen pt indeplinirea conditiei (acordarea creditului) si daca exista siguranta ca evenimentul (acordarea credituluil) nu se va intampla, conditia cade.

"iar in cazul in care subsemnatul cumparator promitent voi refuza inchierea contractului in forma autentica sunt de acord sa pierd avansul achitat"

Clauza penala cu pierderea avansului functioneaza doar daca asa cum am zis mai sus antecontractul a luat fiinta si daca dupa acordarea creditului ati fi refuzat fara temei incheierea contractului.

Totusi asa cum vi s-a recomandat consultati un avocat.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
am luat legatura cu mai multi avocati , fiecare cu parerea lui , unul spune ca pot sa imi recuperez banii altii spun ca nu pot . sincer nici nu mai stiu ce sa cred .
mircea_oaches a scris:

am luat legatura cu mai multi avocati , fiecare cu parerea lui , unul spune ca pot sa imi recuperez banii altii spun ca nu pot . sincer nici nu mai stiu ce sa cred .


avocati tristi...
Sigur iti poti recupera banii.

Solutia e simpla. Promovezi o actiune prin care soliciti instantei sa constate ca tinand cont de prevederile 1012 C.civ, conditia suspensiva (mixta) nu se va mai putea indeplini, motiv pentru care paratii nu vor mai avea nici un temei pentru a pastra suma de 10.000 euro. Nici macar antecontratul de v-c nu a luat fiinta.

Cat despre clauza penala, nu poate fi aplicata din doua motive:
1. antecontractul nu a luat fiinta
2. chiar in cazul in care antecontractul ar fi valabil, nu se poate retine ca "cumparatorul nu s-a prezentat la notariat pentru a incheia contractul", nefiind vorba de nici o atitudine culpabila din partea sa, ci, conform intelegerii partilor obligatia de prezentare la notar era conditionata de aprobarea creditului de catre banca.
Pentru persoana care sustine ca nu-si mai poate recupera avansul este foarte simplu.Avansul se poate recupera cu siguranta si anume acel antecontract cine l-a redactat l-a redactat total aiurea si cu toate astea acesta se intabuleaza in cartea funciara a imobilului si atunci vanzatorul nu poate face nici o miscare fara promitentul cumparator,iar daca acesta nu doreste sa mai vanda apartamentul si nici sa restituie banii atunci i se pune in vedere pe cale amiabila sa scoata ap la vanzare iar daca refuza, se merge in instanta dar sa nu depaseasca termenul de 3 ani caci astfel acel antecontract se prescrie. iar de acum incolo cine doreste sa faca antecontract cu cumparare de imobilil printr-un credit bancar trb mentionata clauza "in cazul in care banca nu acorda creditul din motive obiective banii vor fi restituiti", este cea mai buna si cea mai simpla clauza de recuperare a banilor.

Alte discuții în legătură

Recuperare avans apartament Luciana222 Luciana222 Buna ziua, Am semnat un antecontract la un notar pt achizitie apartament in octombrie 2017. Avansul dat proprietarului a fost de 2000 eur, urmand ca restul ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract prima casa, recuperare avans grgmrnsc grgmrnsc Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. De curand am inceput demersurile catre un apartament de 3 camere situat pe strada Popesti Vest intre statiile de ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)