Anisina a scris:
Sunt implicata din nefericire intr-un dosar penal pt vatamare corporala grava din culpa, inclusiv culpa comuna, si intrebam daca aceasta prescriptie ar putea opera si in cazul meu...daca da...cum?adica eu nu intelg cat timp trebuie sa treaca si in ce sens?sa nu se ocupe de dosar niciun organ timp de cativa ani sau cum?
Da, de principiu, cam aceasta ar fi ideea.
Ca sa intelegeti mai bine studiati cum a scapat Vantu de condamnarea sa penala pentru acuzatia de falsuri...
Pot exista insa si situatii in care instantele sa greseasca si sa nu retina prescriptia raspunderii penale.
Ideea de baza in aceasta materie este aceea ca tragerea la raspundere penala a infractorului trebuie facuta intr-un termen cat mai rapid sau cu celeritate deoarece arice intarziere in timp se abate de la scopul legii penale.
Prin infractor nu am facut o referire la persoana dvs., fiind vorba de o explicatie doctrinara in explicarea rolului si a scopului a acestei institutii juridice a prescriptiei raspunderii penale.
Ati putea avea noroc deoarece dosarele de acest gen zac mult timp in sertarele anchetatorilor.
Ar fi mai multe de spus, dar dupa parerea mea norocul este cel care conteaza in astfel de cazuri.
Se mai spune ca norocul si-l mai face si omul singur, dar e doar o vorba din popor...