avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala din culpa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala din culpa?

Buna ziua, vatamarea corporala din culpa se refera de obicei la accidente rutiere, sau accidente de munca?
Trebuie min.10 zile de ingrjiri pt. a se porno U.P ?
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 13:23, 25 Mai 2012
Art.184 c.p.
Vătămarea corporală din culpă
#M21
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
#B
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
#M21
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
#B
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
#M41
(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

#B
ART. 19 c.p.
Vinovăţia
Vinovăţie există când fapta care prezintă pericol social este săvârşită cu intenţie sau din culpă.
1. Fapta este săvârşită cu intenţie când infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;
b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.
2. Fapta este săvârşită din culpă când infractorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce;
b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să-l prevadă.

Fapta constând într-o acţiune săvârşită din culpă constituie infracţiune numai atunci când în lege se prevede în mod expres aceasta.
Fapta constând într-o inacţiune constituie infracţiune fie că este săvârşită cu intenţie, fie din culpă, afară de cazul când legea sancţionează numai săvârşirea ei cu intenţie.
#M32
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Cele doua modalitati expuse de dumneavoastra reprezinta formle agravante ale infractiunii de vatamare corporala din culpa, ceea ce presupune ca sunt sanctionate mai aspru decat savarsirea infractiunii in forma simpla.

Art. 184

Vătămarea corporală din culpă

Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2 ind.1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.

Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dar de obicei este vorba de accidente rutiere, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto - plangere parte vatamata, consecinte assaker assaker in urma cu 2 zile am facut un accident.Eram cu 2 prieteni in masina,am pierdut controlul masinii fiind carosabilul ud.si am intrat intr.un parapet de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier ioanmihail ioanmihail buna ziua,am fost implicat intrun accident rutier pe trecerea de pietoni. in urma accidentului victima a fost spitalizata 12 zile cu fisuri la doua coaste ... (vezi toată discuția)
Dosar penal accident auto din 05/2007 Florin275 Florin275 acum aproape 6 ani am fost protagonistul unui accident auto cu o victima ,la primele cercetari a reiesit ca eu as fi vinovatul victima are peste 60 de zile ... (vezi toată discuția)