avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tutela pentru un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tutela pentru un minor

cum se poate obtine tutela unui minor avand ambii parinti decedati
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
badescucorina, utilizator
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 18:18, 4 Iulie 2011
Codul Familiei prevede urmatoarele,in materie de tutela a minorului:
Art. 113
in cazul in care ambii parinti fiind morti, necunoscuti, decazuti din drepturile parintesti, pusi sub interdictie, disparuti ori declarati morti, copilul este lipsit de ingrijirea ambilor parinti, copilul va fi pus sub tutela.

Art. 114
Tutela se exercita numai in interesul minorului.

Art. 115
Au obligatia ca in termen de cel mult cinci zile de la data cand afla de existenta unui minor lipsit de ingrijire parinteasca, in cazurile prevazute in art. 113, sa instiinteze autoritatea tutelara:
a) persoanele apropiate minorului, precum si administratorii si locatarii casei in care locuieste minorul;
b) serviciul de stare civila, cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane, precum si biroul notarial de stat, cu prilejul deschiderii unei mosteniri;
c) instantele judecatoresti, procuratura si militia, cu prilejul pronuntarii, luarii sau executarii unor masuri privative de libertate;
d) organele administratiei de stat, organizatiile obstesti, institutiile de ocrotire, precum si orice alta persoana.

Art. 116
Numirea tutorelui se face de autoritatea tutelara, din oficiu sau la incunostiintarea acesteia, de catre cei aratati in art. 115

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Art. 40
(1) Tutela se instituie in situatia in care ambii parinti sunt decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau disparuti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta judecatoreasca hotaraste ca este in interesul copilului instituirea unei tutele.
(2) Tutela se instituie conform legii de catre instanta judecatoreasca in a carei circumscriptie teritoriala domiciliaza sau a fost gasit copilul.

Art. 41
(1) Pot fi tutori persoanele fizice sau sotul si sotia impreuna, care au domiciliul in Romania si nu se afla in vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.
(2) Persoana fizica sau familia care urmeaza a fi tutore trebuie sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in ingrijire. Evaluarea se realizeaza de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul persoanei sau familiei, acordandu-se prioritate membrilor familiei extinse a copilului.

Art. 42
(1) Instanta judecatoreasca numeste cu prioritate ca tutore, daca motive intemeiate nu se opun, o ruda sau un afin ori un prieten al familiei copilului, in stare sa indeplineasca aceasta sarcina.
(2) Persoana fizica, respectiv sotii care urmeaza a fi tutori sunt numiti pe baza prezentarii de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului a raportului de evaluare a acestora. Propunerea se va face tinandu-se seama de relatiile personale, de apropierea domiciliilor, precum si de opinia copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela criscas007 criscas007 Tutela se poate oferi de un parinte supravietuitor alte familii? de exemplu, Mama a decedat, iar tatal doreste incredintarea minorului spre ingrijirea ... (vezi toată discuția)
Tutela minor in cazul decesului ambilor parinti misupatrik misupatrik Buna ziua, Imi puteti spune cui se acorda tutela in cazul in care ambii parinti ai unui minor au decedat? Se poate face un act, cind unul din parinti este ... (vezi toată discuția)
Cerere instituire tutela madalina15 madalina15 Buna ziua! Am si eu o intrebare: Ambii parinti ai unui minor sunt decedati, iar bunica acestuia vrea sa fie numita tutore si vrea sa faca o cerere in ... (vezi toată discuția)