avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legalitate certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legalitate certificat de mostenitor

Mama mea a avut un frate care a murit in anul 2005. Precizez ca parintii lor sunt decedati din anul 1996 iar fratele mamei nu avut copii. Dupa decesul fratelui, mama mea a aflat ca acesta a instituit-o ca legatar universal, printr-un testament facut in 1998, pe sotia lui. Acest testament este autentic, redactat la notariat. Mama mea a fost chemata in fata notarului impreuna cu sotia supravietuitoare in vederea eliberarii certificatului de mostenitor dar, afland de-abia in acel moment de existenta testamentului mentionat, a refuzat sa semneze orice hartie. Notarul a eliberat certificatul de mostenitor pe numele sotiei supravietuitoare. Ceea ce o deranjeaza pe mama mea este faptul ca, desi succesiunea dupa moartea parintilor ei a fost facuta, terenurile mostenite de la parinti nu au fost niciodata impartite fizic intre ea si fratele ei, situatie perpetuata pana la moartea acestuia. Am vrea sa stim daca, in conditiile in care mama mea nu a semnat nimic la notar, este in regula faptul ca certificatul de mostenitor a fost emis pe numele sotiei fratelui. Exista de asemenea cateva inadvertente in redactarea numelui fratelui decedat si al sotiei supravietuitoare in testament care difera sau nu sunt complete. Aceste amanunte au relevanta pentru legalitatea certificatului de mostenitor?
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 22:07, 4 Iulie 2011
Inteleg ca dupa decesul parintilor, fratii (sora si fratele) au facut succesiunea dar nu a fost realizata iesirea din indiviziune.

Avand in vedere ca sotia este mostenitoarea fratelui aceasta mosteneste si partea de mostenire a parintilor lui.

Mergeti la un notar si faceti partajul succesoral.
nu se intelege ce a refuzat sa semneze mama dvs la notar, de asemenea nu se intelege de ce a fost chemata si mama dvs la notar.
citind primele randuri din topicul dvs intelesesem ca este vorba de succesiunea unchiului dvs, dar se pare ca nu.
fiti mai explicit!
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
ContSters97658, utilizator
si practic acum cine mosteneste averea unchiului dvs? sotia dansului, da? mama dvs a dat o declaratie de renuntare in fata notarului? trebuie promovata in instanta o actiune care sa aibe ca obiect iesirea din indiviziune.
Nici mama mea nu a inteles de ce a fost chemata la notar dupa moartea fratelui decat in momentul in care notarul a informat-o ca exista un testament facut in favoarea sotiei, deci probabil acesta a fost motivul, ca sa i se comunice testamentul. Cum spuneam nu a semnat nimic, nici o declaratie de renuntare la mostenire. Atata timp cat a trait fratele ei au vandut terenurile mostenite de la parinti si au impartit egal banii deci nu i-a deranjat faptul ca nu era facut un partaj al mostenirii de la parintii lor. In acest moment poate fi obligata de sotia fratelui sa iasa din indiviziune in orice conditii pentru ca sotia doreste sa ii cumpere partea dar ii impune un anumit pret...
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Mama dvs a fost chemata initial la notar ca mostenitor colateral privilegiat. Daca notarul ar fi stiut ca exista un testament nu ar fi mai chemat-o.

Daca au mai ramas bunuri ramase de la parinti (bunicii dvs) mama poate initia o actiune de iesire din indiviziune. Daca sotia fratelui doreste pamantul poate sa il primeasca cu conditia platii unei sulte catre mama. Sulta va fi stabilita dupa evaluarea imobilelor.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)