Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie.....din motive total neintemeiate am fost anuntata ca mi s-a restructurat postul si mi s-a oferit alternativa unui alt post vacant din companie, post inferior pregaririi si experientei mele. In urma solicitarii mele de a primi o decizie din partea societatii in acest sens, mi s-a inmanat decizia prin care ma instiinteaza ca se desfinteaza postul meu si ca imi ofera aceasta alternativa, avand termen 3 zile lucratoare sa accept sau nu varianta, in cazul neacceptarii fiind stipulat ca incepe sa curga preavizul legal de 20 zile. Am instiintat societatea ca nu sunt de acord cu postul oferit si ca incepe perioada de preaviz. Tinand contul de faptul ca decizia mea nu a convenit conducerii mi s-a spus sa parasesc locul de munca ca nu mai este nevoie de preaviz, ca imi dau in locul preavizului zile de concediu de odihna, lucru cu care nu am fost de acord, eu neefectuand concediul de odihna ei fiind nevoiti sa il plateasca. Am cerut conducerii un document prin care ei imi ofera asa zisele zile de concediu dar nu am primit. Ce ma sfatuiti in aceste conditii?
Multumesc.
1. CO neefectuat se va compensa in bani la incetarea c.i.m. In acest sens, plata se poate face odata cu plata ultimului salariului aferent perioadei lucrate pana la data incetarii c.i.m.
2. Salarii compensatorii aveti dreptul numai daca acordarea acestora este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in R.I. al acestuia . In caz contrar, poate doar sa negociati direct cu angajatorul.
Normal tu trebuie sa faci o cerere de concediu pentru cele 7 zile si sa ai numar de la secretariat. Astfel angajatorul este obligat sa-ti acorde aceste zile. Asta daca vrei neaparat sa stai in preaviz. Singurul act care ti-ar garanta respectarea preavizului si tu sa fii platit pentru acea perioada este decizia de incetare in care trebuie sa apara exact perioada de preaviz si data de incetare a contractului .Adica daca te-au anuntat pe 01.07.2011 si ai un preaviz in contract de 20 de zile ar trebu sa-ti inceteze pe 23.07. (am adaugat si acel termen de 3 zile in care tu ai avut timp sa raspunzi).
Termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare ... daca data inceperii este 01.07 , ultima zi de preaviz este 01.08.2011 .. calculul termenului se face potrivit art.101 C.proc.civ.