avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt calificat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt calificat?

Buna ziua! Am si eu un prieten care are urmatoarea problema: a furat dintr-un atelier niste fier vechi, l-a dus la un centru de fier vechi si l-a vandut, primind in schimbul fierului 50 de lei. Patronul Atelierului a chemat politia, aceasta descoperind amprente pe lacat, amprente care vor dovedii faptul ca el este faptuitorul. In acest atelier a mai fost furat fier dar pana acum nu s-a prins faptuitorul si ma gandesc ca in cazul in care il va prinde este posibil sa ,,cada" pe el tot prejudiciul de dinainte chiar daca el nu a avut legatura cu furtul fierului de atunci? Ce se va intampla in viitor? Ce pedeapsa risca sa primesca? Mentionez ca nu are antecedente penale.Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: denisa123 , utilizator 12:57, 5 Iulie 2011
Buna ziua,

Din ce am citit "a descoperit amprente pe lacat" rezulta ca pentru realizarea furtului s-a comis si o intrare prin efractie.

Prin urmare infractiunea va fi incadrata pe art 209 cod penal ( furt calificat).

Faptul ca nu are cazier si prejudiciul mic creat vor fi luate in considerare de catre judecator ca si circumstanta atenuanta.

E recomandabil un avocat !!!
Dar e posibil ca prejudiciul sa fie calculat dupa valoarea reala a fierului si anume niste fonde, pretul lor fiind de cateva mii de euro? Dupa gasirea amprentelor si aflarea faptuitorului politia va venii acasa si va fi arestat 24 de ore sau va fi arestat preventiv? Care este pedeapsa pe care risca sa o execute?
Daca respectivele utilaje valoreaza cateva mii de euro prejudiciul se va calcula eventual printr-o expertiza daca contesta.
Nu conteaza cati bani a luat el ca l-a vandut ca fier vechi.
Dap, dl avocat Lascoschi are perfecta dreptate, prejudiciul se calculeaza in functie de valoarea bunului furat nu de valoarea obtinuta prin vanzarea bunului.

In postul meu anterior nu stiam ( nu reiesea din postul dvs) valoarea bunului furat.

Conform Art 209 alin 1 litera i , intre 3 si 15 ani ( intrarea prin efractie este prevazuta la litera i ).

Despre masura arestari preventive nu putem sti daca se va aplica sau nu ramane de vazut daca se dispune aceasta masura, poate sa se judece fapta si in libertate poate sa primeasca si mandat de 29 de zile, greu de spus pe forum.

Acum nu putem insa deduce ce va hotara judecatorul, care dintre circumstantele agravante le va retine , ce circumstante atenuante va retine ect..... Suntem pe un forum putem da doar o parere generala aspra situatiei juridice descrisa.

In cazul asta doar un avocat ce va putea vedea dosarul , probatiunea si rechizitoruu ce il va intocmi procurorul poate sa isi exprime o parere pertinenta.
Va multumesc pentru raspunsuri! o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru furt danyy4 danyy4 am si eu o antrebare referitoare la o fapta la care am participat...sa va spun cum:am plecat cu masina o dacie sa trnsport niste fier vechi,care era scos an ... (vezi toată discuția)
Furt din scoala gabriela_roxana gabriela_roxana Numele meu e Gabi si am si eu o intrebare la dumnevoastra ,ce ne sfatuiti sa facem daca tata a fost prins la furat in incinta unei scoli care era in reparatii ... (vezi toată discuția)
Furt deosebit de grav andrei geanina andrei geanina a furat din patrimoniul statului cu mai multe persone prejudiciul fiind de 2 miliarde unul fiin la prima abatere iar al doilea fiind recidivist la ce pedepsa ... (vezi toată discuția)