avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributia la sistemul de pensii si la sistemul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributia la sistemul de pensii si la sistemul de sanatate

Buna ziua,
Am terminat perioada de somaj si as dori sa stiu care este valoarea minima a contributiei la pensie si daca CAS-ul este obligatoriu de platit.

Dupa aceasta perioada se somaj as mai putea beneficia de un minim de ajutor din partea statului ? Caut de luni de zile ceva de lucru si nu gasesc, nu este rea vointa.


Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:12, 6 Iulie 2011
1. - CAS = contributie pentru pensie;
- CASS = contributie pentru sanatate.
2. Contributia pentru pensie nu este obligatorie decat daca vreti sa completati stagiul de cotizare la pensie si daca aveti posibilitati financiare.
3. Contributia la sanatate nu este nici ea obligatorie dar daca nu o platiti nu veti putea beneficia de serviciile medicale oferite de stat.

4. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

5. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (acum = 670 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia lunara este de 37 lei pe luna.

6. Dupa incetarea indemnizatiei de somaj nu mai beneficiati de alt ajutor. Doar daca incercati la Primarie sa vedeti daca indepliniti conditiile sa primiti ajutor social.
Contributia pentru sanatate deja am platit-o, 37 RON pe luna.
Insa cea pentru pensie, CAS-ul , mi se pare foarte mult 222 lei lunar. De aceea intrebasem, vecinul meu a platit doar in jur de 70 ron pe luna, o suma acceptabila.

In al doilea rand, in speranta ca ma voi angaja si voi avea bani, pentru lunile fara niciun venit pot plati aceste contributii si retroactiv ?

Multumesc mult,
1. Vecinul dvs. poate a platit aceasta contributie la pensie inainte de 01.01.2011 cand a intrat in vigoare Legea 263/2010.
2. In mesajul anterior am precizat:
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

adica nu are efect retroactiv, nu se poate plati pentru perioade anterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de asigurare in sistemul public de sanatate si in sistemul public de pensii Elsa60 Elsa60 In putin timp imi expira perioada de somaj. As dori sa-mi fac contracte de asigurat atat la pensii cat si la sanatate. Din octombrie voi avea un contract de ... (vezi toată discuția)
Cuantumul contributiilor sociale pentru cei fara loc de munca ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As vrea sa-mi spuneti si mie care sunt contributiile sociale care trebuiesc platite de o persoana care nu are un loc de munca si care vrea sa ... (vezi toată discuția)
Contracte de asigurare in sistemul public de sanatate si in sistemul public de pensii cristina1967 cristina1967 As dori sa stiu unde ma pot adresa pentru a-mi plati cartea de munca in nconditiile in care nu am un loc de munca. (vezi toată discuția)