avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atingeri aduse vietii private, potrivit Noului Cod ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atingeri aduse vietii private, potrivit Noului Cod Civil

Dupa stiinta mea, pana acum situatia era foarte prost reglementata. In sensul ca, dincolo de dispozitiile din legislatia penala privind violarea de domiciliu sau violarea de corespondenta si altele asemenea, si in afara de niste dispozitii din Legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor (in special cu privire la corespondenta si la fotografia cuiva), nu existau prevederi legale care sa reglementeze clar ce anume se intelege prin atingere adusa vietii private.

Noul cod civil dedica articolele 70 - 77 ideii de "Respect al vietii private si al demnitatii persoanei umane".

Regula generala este aceea ca:

Art. 72, alin (1) - Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private.


Doua articole mai jos, se prevad si cazurile de atingere adusa vietii private:


Art. 74. - Sub rezerva aplicarii dispozitiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vietii private:
a) intrarea sau ramanerea fara drept in locuinta sau luarea din aceasta a oricarui obiect fara acordul celui care o ocupa in mod legal;
b) interceptarea fara drept a unei convorbiri private, savarsita prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, in cunostinta de cauza, a unei asemenea interceptari;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezinta interioare ale unui spatiu privat, fara acordul celui care il ocupa in mod legal;
e) tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, in afara de cazurile prevazute expres de lege;
f) difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza;
g) difuzarea de materiale continand imagini privind o persoana aflata la tratament in unitatile de asistenta medicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fara acordul persoanei in cauza, iar in cazul in care aceasta este decedata, fara acordul familiei sau al persoanelor indreptatite;
h) utilizarea, cu rea-credinta, a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana;
i) difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, resedinta, precum si numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fara acordul persoanei careia acestea ii apartin sau care, dupa caz, are dreptul de a dispune de ele.



In discutia noastra mai sunt interesante si articolele 75 si 76, care stabilesc limitele pana la care se poate apara viata privata, precum si prezumtia de consimtamant. Le reproduc aici:


Limitele
Art. 75. - (1) Nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in aceasta sectiune atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte.
(2) Exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu buna-credinta si cu respectarea pactelor si conventiilor internationale la care Romania este parte nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in prezenta sectiune.

Prezumtia de consimtamant
Art. 76. - Cand insusi cel la care se refera o informatie sau un material le pune la dispozitia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunostinta ca isi desfasoara activitatea in domeniul informarii publicului, consimtamantul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.


Asa cum se intampla si in strainatate, trebuie sa facem distinctia clara intre pozele unei persoane publice, facute pe domeniul public, care dupa cate inteleg eu nu sunt considerate incalcari ale vietii private pentru simplul motiv ca vorbim despre viata publica si pozele aceleasi persoane publice, facute in locuinta sa ori dependintele acesteia (poze care constituie o incalcare a vietii private).

Aplicarea acestor prevederi inseamna multa analiza si bataie de cap, in special in zona tabloida din presa romaneasca.
Noul cod civil dedica articolele 70 - 77 ideii de "Respect al vietii private si al demnitatii persoanei umane".

=D>=D>
Multumiri d-lui Alin Popescu pentru informare.
Noul An,2012,sa fie mult mai bun ca anii anteriori si legile sa fie aplicate corespunzator.
:luck::coffee::love::love1::vishenka:tuturor userilor acestui site.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atingeri aduse vieții private din cauza modificarii regimului de inaltime din zona cflv cflv In cazul in care primaria modifica regimul de inaltime al zonei de la P+E+M la P+E2+M/ER, proprietarii ce detin curti imprejmuite si cladiri (P+E+M) pot ... (vezi toată discuția)
Fotografii facute pe ascuns - dreptul la imagine doru2k6 doru2k6 Buna! am si eu o intrebare Daca un baiat a facut poze unei fete in timp ce dormea, aceasta fiind goala, evident fara acordul ei, ce risca acesta?. Acum ... (vezi toată discuția)
Postare conversatii private de fara acordul meu sergiu20 sergiu20 buna seara as dori sa ma informez in legatura cu: - am avut o conversati in privat pe messeger cu cineva iar postare respectiva a ajuns pe un ... (vezi toată discuția)