avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu tranzactie de bunuri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu tranzactie de bunuri

Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie:
1. sotul meu doreste sa divorteze, mi-a propus divort pe cale amiabila, prin introducerea actiunii impreuna. Eu nu sunt de acord cu divortul si as dori sa introduca el divort iar la primul termen sa ne prezentam amandoi si sa declaram ca suntem de acord. Nu vreau sa planeze aceasta culpa ca am vrut divort...desi ar fi trebuirt ca eu sa introduc actiunea dupa ce a facut!
Ce ma sfatuiti? Este vreun avantaj , dezavantaj...in afara de cel de constiinta...ca nu-mi doresc asta....dar nu vreau scandal?
2.stiu ca exista divort cu tranzactie, adica nu sunt de acord sa divortam si ulterior sa se partajeze bunurile prin intelegere......ne-am inteles ce si cum revine fiecaruia: el doreste un apartament cu credit, masina si motocicleta iar eu sa raman cu toate bunurile pe care le-am dobandit in comun in timpul casatoriei din domiciliul comun din mediul rural. Se poate realiza acesta tranzactie o data cu divortul si la finalizarea divortului sa fie incheiata si tranzactia prin hotarare definitiva si irevocabila? sau trebuie sa divortam si dupa aceea se realizeaza aceasta tranzactie? referitor la taxe ...trebuie platita o taxa de timbru si in cazul tranzactiei bunurilor? putem fi scutiti de aceasta taxa daca aducem dovezi ca datoriile sunt full si nu avem venituri suficiente?
3. poate fi facuta in tranzactie precizarea ca la un moment dat apartamentul pe care-l voi ceda sotului chiar daca este cu credit imobiliar va reveni fiului nostru care este acum major, are 19 ani jumatate?
4. fiul nostru pleaca la studii in Danemarca, cum pot sa-l determin pe sotul meu sa-l intretina si el financiar pe durata studiilor? pentru ca de moralitate nu poate fi vorba si spune ca e greu si nu are bani suficienti, are rate multe, trebuie sa-si traiasca viata... etc
Avocatul lui sustine ca tranzactia se poate face numai dupa incheierea divortului, ca bunurile trebuie evaluate si se plateste o taxa de 3%. De asemenea, sustine ca este moral ca tatal sa-si intretina fiul..... insa e avocatul angajat de el.....
Ce ma sfatuiti? care este cea mai buna solutie pentru mine si fiul meu....mai ales ca sotul nu a fost fidel, a parasit domiciliul conjugal, si-a luat masina, motocicleta, certificatul de casatorie...deci este foarte moral!!!
Cel mai recent răspuns: dr8 , utilizator 09:32, 8 Iulie 2011
Daca el are avocat ar fi bine sa va angajati si dvs. avocat...
Exista multe aspecte care trebuie analizate in concret.
Daca sunteti de acord cu tot nu va mai trebuie avocat.
Aspectele referitoare la copil nu cred ca se vor putea rezolva...cel putin la o prima vedere...
daca sunteti de acord solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii.

Dispoziţii speciale privind conflictele de familie
Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al
copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
16
Art. 66. - (1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii,
mediatorul va depune toate diligenţele pentru a verifica dacă între părţi există o relaţie abuzivă ori
violentă, iar efectele unei astfel de situaţii sunt de natură să influenţeze medierea şi va decide dacă, în asemenea circumstanţe, soluţionarea prin mediere este potrivită. Dispoziţiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(2) Dacă, în cursul medierii, mediatorul ia cunoştinţă de existenţa unor fapte ce pun în pericol
creşterea sau dezvoltarea normală a copilului ori prejudiciază grav interesul superior al acestuia, este obligat să sesizeze autoritatea competentă.
1) ganditi-va intai daca sunteti de acord sa divortati. daca nu mai puteti salva aceasta casnicie nu cred ca are rost sa lungiti un proces de divort, sa aduceti martori, sa expuneti public motivele.. ar fi bine si pentru dvs sa divortati prin acord, se va termina la primul termen, nu veti avea nevoie de martori.
2) puteti face cerere de partaj odata cu cea de divort, sau o puteti depune dupa divort. multi o depun dupa divort pt ca in unele cazuri partajul dureaza mult si vor deja sa aiba hot de divort. nu va incurca cu nimic s-o depuneti si dvs dupa divort, sa aveti 2 hot separate.
daca optati pt partaj in instanta se plateste taxa de timbru de 3 %, poate ar fi bine sa tranzactionati doar bunurile de valoare, sa nu platiti pt toate cele mici. daca incheiati un acord de mediere ( intrebati si un mediator cat va costa), puteti cere returnarea taxei de timbru.
intrebati de asemenea si la notar cat va costa partajul, vedeti cum iesiti mai ieftin
pt orice varianta ati opta, obtineti in prealabil acordul bancii pt partajul apartamentului si pt ca sotul sa poata prelua ratele si in acte.
3) exclus.
daca il va mai avea in patrimoniu la data decesului, fiul dvs il va mosteni alaturi de alti mostenitori ai tatalui , daca va avea ( sotie si copii)
4) nu-l puteti obliga sa-i plateasca studiile fiului, dar fiul dvs isi poate actiona tatal in judecata pt a-i plati pensie de intretinere 1/4 din veniturile sale constante din munca. va depune adeverinta de student, dovezi pt cat plateste chirie etc

indiferent ca sunteti sau nu de acord cu divortul, daca sotul doreste va putea obtine desfacerea casatoriei .
partajul se poate face in acelasi timp cu procesul de divort, sau separat.
daca optati pentru partaj concomitent divortului exista posibilitatea ca instanta sa disjunga cele doua actiuni, intrucat procesul de partaj dureaza mai mult decat cel de divort.
binenteles, cu exceptia cazului in care partile incheie o tranzactie de partaj. si in cazul tranzactiei taxa de timbru este tot de 3% din valoarea masei bunurilor partajabile, iar aceasta taxa nu se mai restituie partilor.
daca optati pentru cedarea imobilului catre sot, nu exista posibilitatea inserarii acelei clauze, in sensul ca imobilul sa-i revina ulterior fiului dvs.
fiul va avea calitatea de succesor la succesiunea tatalui sau, cand acesta va deceda.
iar de obligat nu-l puteti obliga pe sot sa contribuie financiar la intretinerea fiului dvs., pe perioada studiilor in Danemarca.
pana la urma este o obligatie morala a dansului . fiul nu are nici o vina ca dvs. ca soti nu va mai intelegeti.
Va multumesc!

Tranzactia de partaj care sa se incheie odata cu divortul cred ca este benefica! Eu asta doresc iar avocatul lui sustine ca totul se face dupa divort, ca sunt doua lucruri separate! Momentan el doreste sa fie liber pentru a pleca in vacanta cu iubita! Sotul dupa divort se poate razgandi, nu mai doreste o partajare a bunurilor asa cum am discutat initial sau ma poate tine in sah cat vrea el.
Taxa aceasta de 3% care spuneti ca trebuie platita si in cazul tranzactiei, nu poate fi diminuata sau nu putem fi scutiti daca aducem dovezi ca nu o putem plati efectiv? asa nu mai putem partaja niciodata bunurile daca nu ai bani!
Fiul meu inteleg ca ramane undeva la mijloc, daca vrea ceva trebuie singur sa-si ceara drepturile !!! Pacat! Cu moralitatea sta rau sotul meu si nu ma pot baza pe asta! Trebuie sa fie o solutie sa poate contribui si el atata timp cat fiul nostru este la studii!

Astept raspuns!
Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Am ajuns la o intelegere cu divortul si partajul. s-a semnat ... ContaDenis ContaDenis Am ajuns la o intelegere cu divortul si partajul. S-a semnat o tranzactie, si nu inteleg de ce avocata fostului sot a insitat sa mergem cu partajarea bunurilor ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters146176 ContSters146176 odata cu divortul se poate inainta si actiune pentru impartirea bunurilor totul prin intelegerea partilor?va multumesc! (vezi toată discuția)
Divort IRINA38 IRINA38 Buna ziua, sant casatorita de 17 ani , detinem un apartament, o masina , un credit prima casa prin care am achizitionat o garsoniera, un credit nevoi ... (vezi toată discuția)