avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere

Buna ziua,
As dori sa stiu daca cetatean roman stabilit in Germania, care are permis de conducere luat acolo, politia romana i-l poate ridica daca a fost prins baut?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: vxd , utilizator 20:40, 8 Iulie 2011
Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997

da, politia romana poate retine permisul emis de autoritatile germane.
Si ce se intampla cu permisul care a fost retinut pt 3 luni?
Il trimit in tara emitenta, respectiv Germania sau poate fi luat tot din Romania?
Multumesc.
Art. 212. din Regulamentul de aplicare a Codului rutier
(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reţinut ca urmare a încălcării de către titular a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberată fără drept de circulaţie, permisul de conducere şi copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit unităţii de poliţie prevăzute la alin. (1) în cel mult o zi lucrătoare de la data constatării faptei.
(3) Până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta, pentru a-i fi restituit. Despre această posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
Da, vi se poate retine permisul mai ales pt conducere sub influienta alcoolului dar aveti grija sa solicitati ca permisul retinut sa va fie oprit in Romania ca sa-l puteti recupera dupa expirarea perioadei de suspendare altfel el va fi trimis in Germania si va trebui sa va deplasati in Germania sa-l recuperati.
multumesc si apreciez foarte mult promtitudinea cu care mi-ati raspuns.

Alte discuții în legătură

Permis de conducere strain adyadyady adyadyady in urma cu un timp am fost depistat de politie baut la volan..si am luat cu suspendare.. EU AM PERMISU OBTINUT IN SPANIA.. SI NU STIU CE SE INTAMPLA CU ... (vezi toată discuția)
Permis auto suspendat in romania pot conduce in ue Petreppp Petreppp Daca permisul de conducere a fost suspendat in Romania,pot fave o cere notariala cum ca nu voi conduce pe teritoriul Romaniei in perioada suspendarii,putând ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera un permis auto eliberat de o tara ue si retinut in romania pentru viteza dany_el dany_el cum pot sa recuperez permisul auto retinut in romania pentru depasirea limitei de viteze.Mentionez ca limita era de 60km/h iar viteza cu care m-a luat radarul ... (vezi toată discuția)