avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: bunicul meu a murit in sept.2007 lasand prin testament toata averea bunicii(tatal meu a murit inaintea bunicului). Eu si fratele meu am facut la notar nerenuntarea la succesiune, dar succesiunea nu s-a dezbatut ca nu a vrut bunica zicand ca facem totul dupa moartea ei ca suntem singurii mostenitori.
1. Daca ea are testament noi ce rezerva succesorala avem?
2. Daca bunica moare si lasa totul prin testament altei persoane, noi ce drepturi avem daca nu s-a facut succesiunea dupa bunicu?
3. Putem sa facem succesiunea dupa bunicu daca bunica nu vrea? Cum?
Multumesc.
Puteti solucita dvs. deschiderea procedurii succesorale, doar ca reductiunea testamentului pt. incalcarea rezervei necesita interventia instantei. Rezerva tatalui predecedat este de 1/2 din averea bunicului din care se scade mai intai rezerva bunicii ( 1/1- 1/8=7/8; rezerva= 1/2 din 7/8).Daca bunica lasa si ea testament, se poate cere rezerva: 1/2 din averea bunicii.
1. Bunicul putea sa dispuna prin testament numai de jumatate din averea lui in favoare bunicii. Asadar, cealalta jumatate se imparte dupa lege, respectiv 2/8 bunica iar d-voastra, nepotii, fiecare cate 3/8.
2. Totalul averii bunicului este mostenita, asadar, astfel:
- bunica are 1/2 + 2/8*1/2
- nepotul 1 are 3/8*1/2
- nepotul 2 are 3/8*1/2
__________________
aducand totul la numitor comun
- bunica 10/16
- nepot 1 3/16
- nepot 2 3/16
....
3. Bunica poate sa dispuna prin testament de 1/2 din averea dansei, adica jumatate din cota de 10/16 mostenita din averea bunicului + 1/2 din ce este al ei.
4. Succesiunile se deschid prin moarte. Asadar, succesiunea bunicului s-a deschis la moartea lui. DEZBATEREA succesiunii se poate face oricand. Mergeti la notar care o va cita. Daca nu se prezinta o chemati in judecata. Ar trebui insa sa incercati sa va intelegeti cu ea inainte de a face asta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Deschideti succesiunea dupa bunicul . Bunica va poate lasa pe dvs si fratele dvs prin testament tot, instituindu va legatari cu titlu universal pe amandoi, fiecare cu 1/2 din averea mobila si imobila a dansei. Asa aveti dubla calitatea si de mostenitori legali si testamentari, putand opta pentru legat sau mostenire legala. Lasandu va si testament puteti elimina suspiciunea ca dansa va putea testa in favoarea unei terte persoane.
ca sa beneficiati de cota dvs ca mostenitori legali prin reprezentare va trebui sa promovati in actiune pt depasirea rezervei succesorale. la fel se va intampla si daca bunica dvs va face un testament in favoarea unui tert.
De precizat este ca reductiunea se poate face si pe cale necontencioasa la notar. Este pacat sa va actionati bunica in instanta.

Alte discuții în legătură

Mostenire de la bunic la nepoti dodo2009 dodo2009 Buna ziua, As dori si eu cateva lamuriri intr-o problema de mostenire si de aceea va voi prezenta pe scurt situatia. In 2007 a murit bunicul nostru din partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Contestare testament autentic PORA AMALIA PORA AMALIA Buna ziua! Doresc si eu sa aflu care este procedura de contestare a unui testament autentic... Bunica mea, decedata in 2021 a lasat un testament unui nepot, ... (vezi toată discuția)