avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTESTARE TESTAMENT AUTENTIC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTESTARE TESTAMENT AUTENTIC

Buna ziua! Doresc si eu sa aflu care este procedura de contestare a unui testament autentic... Bunica mea, decedata in 2021 a lasat un testament unui nepot, var primar cu mine, in care ii lasa acestuia intreaga ei avere mobila si imobila in cazul decesului. Si bunicul meu este decedat in 2011. La dezbaterea succesiunii partile sunt: fiul decedatei, nepotul caruia i-a lasat testamentul si eu, (ca unica mostenitoare a unui alt fiu decedat in 2008). Eu nu sunt de acord cu acest testament si doresc sa-l contest. Mentionez ca are si un certificat medico-legal psihiatric care atesta ca la acel moment era in deplinatatea facultatilor mintale.
Va multumesc!
Banuiesc ca sunteti la curent ca prin lege aveti dreptul la o parte din avere, indiferent daca defuncta a intentionat "sa lase totul" unui alt nepot. Totul in speta de fata e 50% pt nepot si cate 25% pentru cei doi fii.
"Contestarea" testamentului presupune sa solicitati reductiunea testamentului pentru incalcarea rezervei dvs succesorale.
Testamentul se va reduce fie in natura (urmand sa primiti o parte din bunu/bunuri, daca acestea pot fi partajate fizic), fie prin echivalent (urmand sa primiti o sulta din partea nepotului respectiv). Tineti cont insa si de durata procesului si cheltuielile de judecata.
Rezerva dvs succesorala este jumatate din cota legala.
Cota dvs legala, depinde de optiunea unchiului.
Daca unchiul renunta la succesiunea mamei sale, cota dvs succerorala va fi de 1/2 (rezerva fiind 1/4)
Daca unchiul solicita si el reductiunea, cota dvs succesorala va fi de 1/3 (rezerva fiind de 1/6).
Unchiul este tatal acestui nepot care are testamentul si nu contesta testamentul. In acest caz eu am dreptul la 50%... Adica suntem eu si cu varul meu cei care trebuie sa dezbatem succesiunea....

Colegul dvs in mesajul de mai sus mi- a spus ca am 25%, in cazul in care accept testamentul...
Am inteles bine....

Va rog frumos sa ma lamuriti asupra procentului ce mi se cuvine mie in cazul acceptarii testamentului si respectiv, ce procent mi se cuvine daca contest testamentul.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
PORA AMALIA, utilizator
1/2 este cota dvs legala, care vi s-ar fi cuvenit, daca bunica nu lasa testament.
Cum exista testament, rezerva dvs succesorala este 1/4.
Deci testamentul se va reduce pana la intregirea rezervei succesorale de 1/4.
Testamentul se poate anula ....

Alte discuții în legătură

Reductiune testamentara yulianus yulianus Buna ziua. Revi cu o intrebare,pt cineva care ma poate ajuta, sunt intr-un proces cu unchiul meu partaj judicar, in care el cere reductiune testamentare(eu am ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara rezultat ContSters212788 ContSters212788 Daca bunicii mei au lasat testament ca dupa moartea lor unchiul meu sa primeasca mostenirea iar acesta la randul lui a lasat mostenirea cu testament fiului ... (vezi toată discuția)
Dreptul mostenitorilor rezervatari la succesiune ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Poate ma lamureste si pe mine cu o problema specifica succesiunilor: defunctul are 3 nepoti care se afla in grad succesoral egal. Copii nu ... (vezi toată discuția)