la un punct de lucru al firmei pe care o administrez, s-a intamplat urmatoarea situatie: am angajat o fata. I-am facut toate documentele necesare ( contract de munca, adeverinta de la medic, copii dupa CI etc ), insa nu am inregistrat contractul de munca. Contractul este semnat inclusiv de angajata.
Aceasta din cauza ca am o contabila prost informata, ea nestiind ca se poate inregistra contractul de munca si fara a avea cartea de munca.
Angajata respectiva sustinea ca a avut carte de munca la firma unde a lucrat inainte, am trimis-o de mai multe ori sa o aduca, insa nu a venit cu ea.
Din pacate situatia a durat mult, si pana la urma mi-a facut reclamatie la ITM, cu pile, asa incat luni la prima ora, dupa neintelegerile pe care le-am avut sambata la punctul de lucru cu angajata, a si venit control de la ITM.
Respectiva a furat din gestiune, insa nu pot proba acest lucru decat cu martori, neavand actele in regula nu i-am putut preda pe semnatura. Si am fost si neglijent.
Cel de la ITM mi-a pus in vedere ca sa inregistrez contractul. Mi-a dat desigur si amenda pt ca lucreaza la 'negru' desi i-am explicat situatia.
Cum ma sfatuiti sa scap? Nu vreau ca respectiva sa mai lucreze pentru mine sub nici o forma, si nici nu intentionez sa ii mai inregistrez contractul de munca. Am luat amenda deja, asa ca nu vad la ce sa ii mai definitivez formele legale.
Este insa o problema. Fiind un control 'programat', aparut luni, persoana respectiva a venit la lucru doar dimineata, cateva minute. A intrat in punctul de lucru, s-a semnat in condica ( inclusiv de plecare ), a venit cel de la ITM, le-a luat declaratii, dupa care dusa a fost individa, si nu am putut sa dau de ea deloc nici astazi.
Cum fac sa semneze documentele? Ce e drept nu ii facusem nici fisa postului si nici protectia muncii, si nici pe statul de plata nu aparea - nefiind inca angajata. Dar cum sa ma fac in regula daca aia nu mai vine?
ps: ITM-istul a luat la el condica de prezenta, pe care aparea si angajata, si mi-a dat-o mie dupa ora 19, in acea zi. Era deci imposibil sa semneze de plecare la ora 18.
I-am trimis prin posta instiintare sa se prezinte la lucru vineri, pentru clarificarea situatiei ei.
Desigur ca avand absente nemotivate, ii pot desface contractul disciplinar - ceea ce voi si face dupa ce termin cu toate astea, si atunci la ce tot efortul asta? Si cand te gandesti ca 'indisciplinat' pe cartea de munca - pe care nici nu o am, ca sa ii scriu direct in ea - este egal cu zero, nu se mai uita nimeni la asta, cum era odata........ mi se pare o tampenie.
Deci o noua intrebare ar fi: daca angajatul se prezinta nemotivat la lucru, ii desfac contractul de munca indisciplinar, si atata tot, corect?
Dvs faceti toate documentele ...nesemnarea lor de catre salariata o veti dovedi ca din data de ... si pana in prezent lipseste de la serviciu.
Pentru desfacerea disciplinara trebuie sa urmati procedura prevazuta de Codul Muncii (art.263-269) si de CCMN (art.75).
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima fază a acţiunii disciplinare şi are scopul de asigura atât dreptul la apărare al salariatului cât şi de a furniza angajatorului date şi informaţii care să conducă la o evaluare obiectivă a situaţiei. Excepţia de la această regulă o constituie avertismentul scris pentru care nu este obligatorie cercetarea. Măsura sancţiunii disciplinare dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile, este lovită de nulitate absolută.
În vederea cercetării disciplinare prealabile, salariatul urmează să fie convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se : obiectul; data; ora; locul întrevederii.
În cursul cercetării, salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să aducă toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare. De asemenea, salariatul poate fi asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, în virtutea scopului pentru care aceste organizaţii sunt constituite, de a apăra drepturile membrilor lor.
Discuţiile purtate între reprezentatul angajatorului desemnat să efectueze cercetarea prealabilă şi salariat se consemnează într-un proces verbal ce are rolul de a reda împrejurările şi condiţiile în care a fost săvârşită abaterea, precum şi declaraţiile autorului acesteia.
Refuzul salariatului de a face declaraţii cu privire la fapta săvârşită, sau neprezentarea acestuia potrivit notificării, se consemnează, de asemenea, într-un proces verbal.
Următoarea fază a cercetării va fi stabilirea sancţiunii disciplinare ce va fi aplicată salariatului în raport de gravitatea faptei.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Valabilitatea deciziei de sancţionare este condiţionată de respectarea ambelor termene cumulativ.
@elis
nikol.olea are dreptate in legatura cu inregistrarea contractului de munca. Legea nu conditioneaza inregistrarea contractului de munca. Nu stiu ce se intampla la voi in Bucuresti, nu e prima data cand aflu noutati. Daca nu ma insel tot elis a scris un comentariu cu privire la ridicarea cartii de munca de la ITM Bucuresti dar cu conditia sa prezinte titularul carnetului si decizia de desfacere a contractului de munca, fapt ce nu este mentionat nicaieri in lege. Iar acum cu varianta inregistrarii contractului de munca.........pur si simplu raman surprinsa.:-/ Ceea ce nu inteleg eu este pana cand angajatorii vor accepta aceste conditii practic ...ilegale!!
Este o regula....in neregula.
:thumbdown: