Dispozitiile cuprinse in art. 320 ind. 1 C.pr.pen. constituie o norma procesual penala care este de imediata aplicare fiind insa in acelasi timp si o cauza de reducere a pedepsei.Se aseamana perfect cu art. 16 din Legea nr. 143/ 2000 insa aceasta este cuprinsa in materia dreptului procesual penal.
Legiuitorul a inserat aceasta modificare legislativa cu scopul de a se aplica pentru viitor.
Fiind o norma de imediata aplicare aflata in vigoare se aplica in toate cauzele fara discriminare.oridecateori norma este incidenta.
Aveti un caz in care in caz de rejudecare dupa casarea cu trimitere art. 320 ind. 1 C.pr.pen. s-a aplicat sau instanta a respins aplicarea acestuia?
Nu am gasit deloc practica pe art 320 ind. 1 C.pr.pen. pana in prezent nici cu privire la minori insa este normal sa se aplice mai intai art 109 CP si de abia apoi, in functie de recunoastere a faptelor sa se aplice art 320 ind. 1 C.pr pen.
Nu se poate aplica mai intai art 320 ind. 1 si apoi art 109 CP.
In schimb,in privinta circumstantelor atenuante acestea se aplica dupa aplicarea art 320 ind. 1 C.pr.pen.
Practica am gasit doar cu privire la neaplicarea art 320 ind. 1 direct in apel sau recurs.adica dupa ce s-a intrat in cercetarea judecatoreasca.
Un dosar casat si trimis la rejudecare are anumite limite , dispuse de instanta superioara, de care trebuie sa se tina cont la rejudecare.
Am un caz de tentativa la infractiunea de furt la care voi solicita aplicarea art. 320 ind 1 cpp. Sunt curioasa daca se va dispune "reducerea" pedepsei de doua ori.
"Inculpatul care recunoaste săvârsirea unei infractiuni si solicită să fie judecat potrivit
procedurii simplificate beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de
lege, în cazul pedepsei închisorii, si de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de
lege, în cazul pedepsei amenzii (cauză legală de reducere a pedepsei).
În situatia în care instanta retine si circumstante atenuante legale sau judiciare prevăzute de
art. 73-741 C.pen. în favoarea inculpatului, aplicarea efectelor circumstantelor atenuante se face
prin raportarea la limitele pedepsei închisorii reduse ca urmare a aplicării procedurii prevăzute de
art. 3201 alin. (7) C. proc.pen.
Dacă minorul a săvârsit o tentativă la o infractiune si optează pentru procedura simplificată
a recunoasterii vinovătiei, limitele pedepsei de la care se va aplica reducerea prevăzută de art. 3201
alin. (7) C. proc.pen. sunt cele prevăzute pentru tentativă la infractiunea respectivă, reduse apoi la jumatate."
opinia citata apartine d-lui M. Udroiu, judecator si formator INM
personal, abia astept sa atace cineva art. respectiv la CCR. Nu am nimic impotriva conceptului de justitie negociata, dar forma aleasa mi se pare cel putin neinspirata, ca sa ma exprim bland.