avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... URGENT!!! TEMEI DE DREPT GRESIT IN SOMATIA DE PLATA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

URGENT!!! TEMEI DE DREPT GRESIT IN SOMATIA DE PLATA

Buna ziua
Am un dosar care drept obiect somatie de plata. maine am primul termen si mi-am dat seama ca am gresit temeiul de drept in sensul ca am introdus-o pe 119/2007 in loc de 5/2001.
Intrebarea mea este as putea sa fac precizari la actiune prin care sa modific temeiuol de drept si daca da in baza a ce articol???
#-o

Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 08:30, 25 Martie 2012
A&B
1. Cred ca este vorba de art. 1523. al. 2.
acum, daca debitorul pur si simplu nu plateste la ce litera il pot incadra:
Art. 1.523. -
(1) Debitorul se află de drept în întârziere atunci când s-a stipulat că simpla împlinire a termenului stabilit pentru executare produce un asemenea efect
(2) De asemenea, debitorul se află de drept în întârziere în cazurile anume prevăzute de lege, precum ?i atunci când:
a) obliga?ia nu putea fi executată în mod util decât într-un anumit timp, pe care debitorul l-a lăsat să treacă, sau când nu a executat-o imediat, de?i exista urgen?ă;
b) prin fapta sa, debitorul a făcut imposibilă executarea în natură a obliga?iei sau când a încălcat o obliga?ie de a nu face;
c) debitorul ?i-a manifestat în mod neîndoielnic fa?ă de creditor inten?ia de a nu executa obliga?ia sau când, fiind vorba de o obliga?ie cu executare succesivă, refuză ori neglijează să î?i execute obliga?ia în mod repetat;
d) nu a fost executată obliga?ia de a plăti o sumă de bani, asumată în exerci?iul activită?ii unei întreprinderi;
e) obliga?ia se na?te din săvâr?irea unei fapte ilicite extracontractuale

2. Pe langa facturile restante am si un contract de vanzare cumparare in care sunt prevazute termenele de discount.
Daca acest contract nu are prevazuta durata (ca intindere a relatiilor comerciale) (el fiind incheiat in 2006 iar cea mai veche factura este in Martie 2010) el se considera ca este inca valabil daca nu a intervenit nicio schimbare in el prin act aditional?
Ma pot folosi de acest contract in fata instantei?

In acest contract, la momentul incheierii lui, erau prevazute penalitati de 1,9% pe fiecare zi de intarziere, putand depasi contravaloarea debitului pana la recuperarea integrala a lui. Acum, legal mai sunt valabile astfelde penalitati?

Va multumesc anticipat.

Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Atata vreme cat partiile, de comun acord, au stabilit cuantumul acestor penalitati, precum si faptul ca acestea pot depasi debitul principal, respectivele reglementari au putere de lege intre partiile contractante, acestea fiind tinute la respectarea lor.
In cazul in care nu sunt achitate de bunavoie vor putea fi solicitate in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare recupere creante alex09 alex09 buna ziua am o rugaminte ma poate ajuta cineva cu un model de notificare recuperare creante?va multumesc (vezi toată discuția)
Punere in intarziere? deea_lex deea_lex am incheiat un contract de prestari servicii cu o alta societate comerciala. am platit un avans inainte de executarea lucrarii. societatea respectiva nu si-a ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala+rata inflatiei+somatie de plata asaveid asaveid La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)