avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor

Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, fratii nu ar avea drept la mostenire, daca el poate demonstra ca in tot acest timp a platit taxele si impozitele pe imobilul cu pricina. Spuneti-mi, va rog, este adevarat? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:03, 15 August 2008
Termenul de acceptare a succesiunii este de 6 luni.
ada92 a scris:

buna.
care este termenul stabilt prin lege ptr. a se desbate( a accepta ) o succesiune?
Daca nu s-a facut succesiunea de 16 ani si doar eu platesc impozitele dupa bunurile parintilor, sunt numai eu mostenitor?


Problema nu se pune numai dupa ce ati facut dvs ci si cu referire la ceea ce au facut ei.
Este foarte greu sa va dea un avocat un raspuns concret daca veti castiga sau nu procesul in contextul in care nu cunoaste toate amanuntele.
Va recomand sa consultati un avocat intr-un mediu privat caruia sa-i expuneti tot ceea ce stiti si eventual si ceea ce stiu altii care ar putea fi martori in proces.
Inteleg ca dvs doriti sa ii inlaturati de la mostenire pe toti ceilalti.
De principiu se poate spune ca ati avea sanse dar trebuie cunoscuta toata situatia de fapt.
Procesul poate avea un gred de dificultate destul de ridicat si depinde si de felul in care se apara si ceilalti.
Unii pot sa piarda procesul iar altii (ma refer la ceilalti ) sa isi pastreze dreptul la mostenire.
Chiar si asa ati avea ceva de castigat, mai mult decat daca vin toti la mostenire.

avocat Claudiu Lascoschi
ada92 a scris:

buna.
care este termenul stabilt prin lege ptr. a se desbate( a accepta ) o succesiune?
Daca nu s-a facut succesiunea de 16 ani si doar eu platesc impozitele dupa bunurile parintilor, sunt numai eu mostenitor?


Așa cum am raspuns unui alt user, termenul de dezbatere a succesiunii nu este limitat prin lege.
Legea stipulează doar termenul pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală. Astfel, termenul acesta este de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, respectiv de 6 luni de la data decesului lui de cujus.
În acest termen, oricare dintre succesibilii care doresc să accepte succesiunea defunctului trebuie să accepte moştenirea fie expres, printr-o declaraţie autentică, fie tacit, prin acte de conservare sau administrare a bunurilor defunctului, nefiind necesar ca aceste acte să privească toate bunurile lăsate de defunct, ci doar o parte cu privire la care succesibilul se comportă ca un adevărat proprietar. Astfel, succesibilul devine succesor al defunctului, iar cei care nu şia-u exprimat acest drept de opţiune succesorală în termenul de 6 luni, devin străini de succesiune, atitudinea lor echivalând cu neacceptarea succesiunii, fiind consideraţi că nu au avut niciodată calitatea de a -l moşteni pe defunct, chiar dacă aceştia sunt descendenţii defunctului.
În această situaţie, există trei variante:
- se dezbate succesiunea în termenul de 6 luni de la decesul defunctului, caz în care toţi succesibilii citaţi de notar îşi vor exprima dreptul de a accepta sau nu moştenirea. Cei care acceptă succesiunea, vor deveni moştenitorii defunctului şi vor primi certificatul de moştenitor;
- nu se dezbate succesiunea lăsată de defunct în termenul de opţiune succesorală, de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, iar succesibilii nu-şi contestă calitatea şi nici averea succesorală lăsată de defunct, astfel că nefiind neînţelegeri în aceste privinţe, succesibilii pot merge oricând la notar şi să dezbată succesiunea defunctului şi toţi succesibilii vor deveni moştenitori, exact ca în cazul dezbaterii succesiunii în termenul de 6 luni;
- nu se dezbate succesiunea în cele 6 luni, şi doar unul/unii dintre succesibili a/au acceptat tacit/expres succesiunea, iar aceştia nu se înţeleg cu privire la calitatea lor sau la averea sucecsorală ce urmează a fi dezbătută, caz în care dacă s-a depus o cerere de dezbatere succesorală la notar, acesta îi va îndruma la instanţă, deoarece în faţa notarului poate avea loc doar procedura necontencioasă în care nu există neînţelegeri între părţi, sau se va introduce direct o acţiune de partaj succesoral în care vor fi citaţi toţi succesibilii, urmând ca în faţa instanţei, fiecare să facă dovada acceptării succesiunii exprese/tacite în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la data decesului defunctului. ;)
Ceea ce a omis CORA 2006 sa va spuna este ca nu se poate stii cu exactitate care este situatia de fapt care se va stabili in fata instantei de judecata.
De aceea, in contextul in care nu vor fi cunoscute toate ipotezele concrete ale cauzei rezultatul va fi incert.
Teoria este buna dar practica ne omoara.

Pe scurt este foarte important de stiut ceea ce a facut fiecare mostenitor in parte in cele 6 luni de la decesul defunctului.
Prin urmare, tot va trebui sa consultati un avocat care sa cunoasca intrega situatie in acele 6 luni.
Deci, situatia nu va depinde de cei 16 ani, daca in primele 6 luni s-au intamplat lucruri pe care ceilalti mostenitori le pot dovedi in fata instantei.;)

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)