ada92 a scris:
buna.
care este termenul stabilt prin lege ptr. a se desbate( a accepta ) o succesiune?
Daca nu s-a facut succesiunea de 16 ani si doar eu platesc impozitele dupa bunurile parintilor, sunt numai eu mostenitor?
Așa cum am raspuns unui alt user, termenul de dezbatere a succesiunii nu este limitat prin lege.
Legea stipulează doar termenul pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală. Astfel, termenul acesta este de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, respectiv de 6 luni de la data decesului lui de cujus.
În acest termen, oricare dintre succesibilii care doresc să accepte succesiunea defunctului trebuie să accepte moştenirea fie expres, printr-o declaraţie autentică, fie tacit, prin acte de conservare sau administrare a bunurilor defunctului, nefiind necesar ca aceste acte să privească toate bunurile lăsate de defunct, ci doar o parte cu privire la care succesibilul se comportă ca un adevărat proprietar. Astfel, succesibilul devine succesor al defunctului, iar cei care nu şia-u exprimat acest drept de opţiune succesorală în termenul de 6 luni, devin străini de succesiune, atitudinea lor echivalând cu neacceptarea succesiunii, fiind consideraţi că nu au avut niciodată calitatea de a -l moşteni pe defunct, chiar dacă aceştia sunt descendenţii defunctului.
În această situaţie, există trei variante:
- se dezbate succesiunea în termenul de 6 luni de la decesul defunctului, caz în care toţi succesibilii citaţi de notar îşi vor exprima dreptul de a accepta sau nu moştenirea. Cei care acceptă succesiunea, vor deveni moştenitorii defunctului şi vor primi certificatul de moştenitor;
- nu se dezbate succesiunea lăsată de defunct în termenul de opţiune succesorală, de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, iar succesibilii nu-şi contestă calitatea şi nici averea succesorală lăsată de defunct, astfel că nefiind neînţelegeri în aceste privinţe, succesibilii pot merge oricând la notar şi să dezbată succesiunea defunctului şi toţi succesibilii vor deveni moştenitori, exact ca în cazul dezbaterii succesiunii în termenul de 6 luni;
- nu se dezbate succesiunea în cele 6 luni, şi doar unul/unii dintre succesibili a/au acceptat tacit/expres succesiunea, iar aceştia nu se înţeleg cu privire la calitatea lor sau la averea sucecsorală ce urmează a fi dezbătută, caz în care dacă s-a depus o cerere de dezbatere succesorală la notar, acesta îi va îndruma la instanţă, deoarece în faţa notarului poate avea loc doar procedura necontencioasă în care nu există neînţelegeri între părţi, sau se va introduce direct o acţiune de partaj succesoral în care vor fi citaţi toţi succesibilii, urmând ca în faţa instanţei, fiecare să facă dovada acceptării succesiunii exprese/tacite în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la data decesului defunctului. ;)