avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care sunt cele mai avantajoase conditii pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care sunt cele mai avantajoase conditii pentru pensionarea anticipata?

Buna ziua,

Puteti sa-mi raspundeti, va rog, la urmatoarele intrebari:

1. Un barbat nascut in anul 1952 la cati ani se poate pensiona anticipat? In cazul in care nu iese la pensie anticipat, la cati ani ar trebui sa iasa la pensie din punct de vedere legal?

2. Armata se ia in considerare la vechimea in munca? Daca da, conform carei legi?

3. Somajul se ia in considerare la vechimea in munca? Daca da, conform carei legi?

4. Se poate iesi anticipat la pensie din somaj?


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:45, 16 Iulie 2011
1. - Pentru un barbat nascut in 1952 varsta standard de pensionare este de 65 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
- Poate solicita pensie anticipata la varsta de 60 de ani daca are un stagiu efectiv de cotizare de minimum 43 de ani.
- Poate solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani daca are stagiul efectiv de cotizare de minimum 35 de ani.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...
Art.62
...
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
...
Art.65
...
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
...
3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.

4. Da, in timp ce sunteti in somaj indemnizat puteti face cerere pentru pensie de orice fel daca indepliniti conditiile legale.
Va multumesc pentru raspuns.

N-am inteles bine:

- puteti va rog sa-mi comfirmati ca este vorba intr-adevar de 43 de ani - "Poate solicita pensie anticipata la varsta de 60 de ani daca are un stagiu efectiv de cotizare de minimum 43 de ani."

- pana la urma armata se ia in considerare la vechimea in munca, pentru ca legile mentionate se bat cap in cap.





1. Din Legea 263/2010:
Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege. (deci 35 + 8 + 43)
...
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
...
2. Care legi se bat cap in cap? Cititi art.49 (1), lit.c si art.62(3) din Legea 263/2010, aratate si de mine mai sus. Armata este perioada asimilata stagiului de cotizare si se ia in calcul numai pentru pensia de limita de varsta, nu si pentru pensia anticipata sau anticipata partiala.

3. In Legea 263/2010 nu mai exista notiunea de "vechime in munca" ci de "stagiu de cotizare" la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie lulusca lulusca Cand poate sa iasa la pensie un barbat nascut in septembrie 1952 [b]total vechime in munca 36 ani si 8 luni grupa II 18 ani si 7 luni[/b] , are studii ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata nikilapa86 nikilapa86 Buna ziua!Este posibil ca in curind sa ramin fara serviciu de aceea as vrea sa stiu cind ma pot pensiona anticipat.Sint nascut in iunie 1957 am vechime in ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata lorena5 lorena5 as vrea sa va intreb daca tatal meu poate iesi la pensia anticipata in conditiile in care are varsta de 57 de ani,si 39 de ani vechime in munca.va multumesc (vezi toată discuția)